Rukola vypadá sice jako plevel, přitom je ale elixírem zdraví

Rukolový salát

Rukola je běžným doplňkem italských, řeckých i francouzských jídel. V českých kuchyních je spíše vzácností, ale její popularita roste. Díky specifické chuti i díky vitamínům, které obsahuje.

Pokud jde třeba o vitamín C a beta karoten, obsahuje rukola mnohem víc těchto látek než jiná listová zelenina.

Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, zvyšují chuť k jídlu a pomáhají čistit játra a krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Také se hodí pro diabetiky, protože pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Chrání také naše srdce proti různým kardiovaskulárním onemocněním. Na konci zimy a začátkem jara můžete konzumací zmírnit jarní únavu a ještě si posílit imunitu.

Rukola

Rukola má charakteristickou pikantní chuť, která se dá jen těžko popsat. Je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota.

Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice. Připomíná trošku podlouhlé listy pampelišky a u nás jí můžete sehnat především v supermarketech.

Že už máte chuť na salát z rukoly? Jak tedy na to? Rukolu opláchněte a na talíři zakápněte olivovým olejem. Italskou mozzarellu, popř. řecký sýr feta, nakrájejte na kousky, stejně tak jako rajčátka. Vše rozložte na rukolu, posolte a opepřete. A je to!

Spustit audio

Související