Podzemní nádrž na dešťovou vodu vznikne pod sjezdovkou v Meziboří. Jde o první podobný projekt v Česku

18. květen 2020 13:24

I v letošním roce podle vodohospodářů chybí déle trvající srážky a přetrvává sucho. V Meziboří v Krušných horách na Mostecku proto připravují vybudování podzemní nádrže, která bude zachytávat dešťovou vodu pro tamní zahrádkářskou kolonii. Nádrž vznikne na svahu přímo pod sjezdovkou. Vůbec první projekt tohoto typu v Česku připravuje Výzkumný ústav vodohospodářský ve spolupráci s radnicí v Meziboří.

Přímo na sjezdovce v Meziboří, tedy v místě, kde začne budování podzemní nádrže, stojím s, Gabrielou Soukupovou.

„Přibližně uprostřed sjezdovky vznikne taková hráz, zakopaná do země. Bude hluboko v zemi, nad ní bude akumulační nádrž o objemu zhruba 30 kubíků, která, když se naplní vodou, tak ta se z ní dostane do odpadního potrubí a ta přebytková voda se dostává zpět do potoka,“ popisuje Soukupová.

Díky podzemní nádrži voda neodteče, ale vrátí se zpět do přírody

Podzemní nádrž bude potrubím zásabovat blízkou zahrádkářskou kolonii, která se poslední roky potýká s nedostatkem vody.

„Tu vodu, kterou budou využívat k zalévání zahrádek, budou vlastně vracet zpět do krajiny. Navíc jim pomůžeme v provozování jejich zahrádkářské činnosti,“ vysvětluje Soukupová.

Provoz sjezdovky by budování nádrže nemělo ohrozit. Veškeré práce se podle vedoucí odboru investic Gabriely Soukupové uskuteční v letním období.

Proč nádrž na vodu nevznikne na povrchu jako rybník, ale skryje se pod zem, vysvětluje Zbyněk Hrkal z Výzkumného ústavu vodohospodářského: „Kdybychom tu stavbu realizovali na povrchu, trpěla by dvěma problémy – jednak by se v době vysokých teplot z toho povrchového rybníku voda odpařovala, a jednak, protože by ten rybník byl pravděpodobně mělký, by začala tzv. eutrofizovat, tedy zarůstat zelenými řasami.“

Budování podzemní nádrže by mělo začít letos v létě. Pokud se nápad osvědčí, mohly by tzv. „podzemní rybníky“ vznikat i na dalších místech České republiky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související