Přivaděč pitné vody do Ústí nad Labem se stane součástí sítě, zajišťující dodávky v období sucha

21. leden 2020

Půl miliardy korun chce dát ministerstvo zemědělství letos vodohospodářským firmám. Mají za ně opravit a propojit vodárenské infrastruktury tak, aby bylo možné v období sucha soustavou dodávat pitnou vodu do míst, kde je jí nedostatek. Součástí páteřní sítě bude i právě rekonstruovaný vodovod u Ústí nad Labem.

„Kohoutkovou vodu nepiju. Když mám žízeň, tak se napiju, ale jen trochu, protože mi nechutná. Radši si jdu udělat čaj,“ popisuje paní Štěpánka letitou zkušenost s pitnou vodou v centru Ústí nad Labem.

Od zahájení výměny hlavního potrubí by ale měli lidi poznat změnu, říká mluvčí Severočeské vody Mario Böhme: „Po dobu rekonstrukce propustí přivaděče pro Ústí nad Labem pijí lidé vodu z jiného zdroje, konkrétně z nádrže na Flájích. Odběratelé pocítí změnu chuti a vlastnosti té vody. Ta flájská je, oproti té, co pili dosud, měkká.“

„Jak používám konvici často, tak se to tam často usazuje a je potřeba to pak čistit. Teď je to lepší, ta frekvence je menší,“ všimla si Štěpánka a dodala, že jí mrzí, že bude mít chutnější vodu jen dočasně.

Čtěte také

Navíc podle Jiřího Hladíka ze Severočeské vodárenské společnosti šla zatím výměna rychleji, než plánovali.

Stavba byla zahájena na konci června, oproti harmonogramu jsme v mírném předstihu. Předpokládáme, že bude do konce února položeno téměř 2,5 kilometru, celkem nás čeká 6 kilometrů,“ shrnul Hladík.

Přivaděč by měl být jednou částí připravované páteřní sítě vodovodní soustavy vládní Koncepce ochrany před následky sucha pro území ČR a patří mezi prvních 7 připravených projektů.

Na opravu vodovodu tak Severočeské vodárenské společnosti přispěje stát.

„V současné době se připravuje vyhlášení nového dotačního titulu ministerstva zemědělství, který je zaměřen na stavby spojené s rekonstrukcí a propojováním přivaděčů. Rádi bychom ho využili i pro rekonstrukci přivaděče pro Ústí nad Labem,“ říká mluvčí Severočeské vody Mario Böhme.

Ta by měla vyjít na téměř 134 milionu korun – jen letošní práce budou stát asi 49 miliónů. V programu Ministerstva zemědělství je na letošek připraveno půl miliardy korun.

Spustit audio

Související