Prackovice nad Labem mají problémy se spodní vodou. Podle starostky za to může dálnice D8

26. listopad 2019 13:24

Škody za desítky milionů korun. Takový je podle nezávislé starostky Prackovic a Litochovic nad Labem další účet za stavbu a zabezpečení dálnice D8 v Českém středohoří. Obec totiž trápí změny proudění spodní vody. Ta poničila domy místních i dešťovou kanalizaci. Ředitelství silnic a dálnic chce o situaci jednat.

„Když tam začali bagrovat, tak nám přerušili veškeré prameny, a není to dobré – voda zmizela, ani do rybníčku nám neteče. Všechno se to vsakuje a jde to pod zem. Podloží je tady vesměs jílové, k tomu když se dostane voda, tak to pak všechno ujíždí,“ konstatuje Jaroslav Lopata a ukazuje přitom praskliny na domě, které zhruba před rokem opravil.

Podle nezávislé starostky Andrey Svobodové Křešové je na vině dálnice D8 nad obcí. Její stavba a následné sanace prackovické estakády a sesuvu z roku 2013 změnily proudění spodní vody.

Podle starostky jsou problémy u desítek domů: „Z těch 400 domů, co tu máme, je zhruba třetina poškozená. Většinou je to přímo v trasách, kde ty prameny stabilně proudily nebo kde začaly proudit.“

Vedle škod na soukromém majetku má obec poničenou i dešťovou kanalizaci. Opravy vyjdou na zhruba 20 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic chce o situaci jednat

„Nelze to v tuto chvíli buď taxativně odmítnout, nebo se přihlásit ke všem škodám. Obvykle takhle komunikujeme na mnoha místech, zvlášť u těch nových úseků české dálniční sítě. I v Prackovicích se budeme věnovat jednání jak s vedením obce, tak s občany, pokud to bude potřeba. V každém případě ten největší problém s vodou, který tady Prackovičtí měli, jsme vyřešili tím, že jsme na náklady státu nový vodovod,“ vysvětlil Jan Rýdl z ŘSD s tím, že ředitelství se teď nechává zpracovat i hydrologický průzkum celé oblasti.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související