Poblíž problematického svahu u dálnice D8 jsou praskliny v poli. Zřejmě za ně může zapomenutý sklep

27. listopad 2018 15:44

Nové praskliny se objevily v poli nedaleko dálnice D8 v Českém středohoří. Jsou zhruba kilometr od místa, kde v roce 2013 došlo k velkému sesuvu půdy.

Podle Ředitelství silnic a dálnic ale hlavní tepnu mezi Prahou a Drážďany neohrožují a nesouvisí ani dopravní stavbou ani s pohyby podloží. V podzemí je prý bývalý sklep.

„Jde o zapomenutý vinný sklep, který se sesouvá, klenby povolují. Nemá to nic společného s dálnicí D8,“ konstatuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Tvrzení o sklepích pod svahem u D8 potvrdil i Petr Kycl z České geologické služby: „na místě bylo zjištěno, že ty trhliny jsou poměrně široké a hluboké, a že to nejsou trhliny, vzniklé třebas smršťováním jílu, které jsme v poslední době mohli vidět. Poslední informace, kterou mám je, že se podařilo prostrčit kameru nějakou tou trhlinou a zjistilo se, že jsou tam nějaké podzemní prostory, nějaká antropogenní zátěž, nějaké sklepy.“

Podobných sklepů bude kolem dálnice zřejmě víc.

„Naše oblast je ovocnářská, v celém území byly rozsáhlé sady, a zemědělci si tenkrát nějaké sklepy vytvářeli. Takže i když nemáme dokumentaci tak vím, že v Litochovicích až do těch kopců do pastvin ty sklepy jsou – postupně je objevujeme,“ konstatovala nezávislá starostka Prackovic Andrea Svobodová Křešová.

Důkazy o přítomnosti sklepa chce Ředitelství silnic a dálnic zveřejnit. „Do odvětrávací šachty sklepa jsme spustili kameru a máme záběry. I vašim posluchačům je dáme k dispozici,“ doplnil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

autor: bach
Spustit audio

Související