Po mrazu komplikuje dopravu sníh

7. leden 2004

Vytrvalé sněžení zasáhlo postupně celou republiku. Přes noc napadlo deset až 15 centimetrů sněhu, výjimkou nebylo ani 25 centimetrů v horských oblastech. Silnice jsou po poledni sjízdné se zvýšenou opatrností a leží na nich vrstva uježděného či rozbředlého sněhu

Na silnicích Středočeského kraje leží místy až deset centimetrů nového sněhu. Vozovky na jižní Moravě jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, zejména v lesnatých úsecích Brněnska a Blanenska. Neprůjezdné jsou kvůli až dvaceticentimetrové vrstvě sněhu některé úseky na komunikacích na Žatecku, Děčínsku a Teplicku. Až čtvrt metru nového sněhu napadlo v horských oblastech Libereckého kraje. V Olomouckém kraji je venku všechna technika. Stále hustě sněží. Jesenicko varuje před sněhovými jazyky.

Hlavní město pokryla v noci a během rána nebývalá vrstva sněhu. Správa a údržba silnic nasadila veškerou dostupnou teniku, řidiči mají přesto problémy se zhoršenou sjízdností. Podle Ivy Knolové z pražské policejní správy je nejkomplikovanější situace v kopcovitých úsecích na území metropole. "Řidiči měli problémy a to zejména v ulici K Barrandovu, kde uvízly kamiony s nadměrným nákladem včera před půlnocí. Doprava v tomto úseku byla ochromena zhruba na jednu hodinu, situace se opakovala dnes nad ránem. Dopravní policisté vyjížděli zhruba k 16 dopravním nehodám."

Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu i v okolí Prahy. Na silnicích Středočeského kraje leží místy až deset centimetrů nového sněhu. Navzdory ujišťování silničářů o sjízdnosti komunikací jsou některé důležité krajské dopravní tepny neprůjezdné. Vina ale podle policistů leží hlavně na bedrech řidičů, kteří jezdí s letními pneumatikami.

Teploty pod nulou a možnost tvorby náledí - tak vypadá situace po ránu na jihočeských silnicích. Všechny úseky by měly být ale v tuto chvíli sjízdné. Aktuální stav přiblížil dispečer správy Libor Průcha. "Na 1. třídě je třeba počítat s tím, že na silnicích je po nocích břečka po chemii. Začalo se totiž solit mezi 1.-2. hodinou. Než to stáhli dolů, bylo znovu 5 cm sněhu. Teď to znovu stahujou. Na 2. a 3., tam kde není chemie, je do 5 cm ujetá vrstva. Je to posypané, žádné extrémní problémy ve sjízdnosti nejsou-

Přesto by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy a věnovat řízení maximální pozornost. Libor Průcha doplňuje nejkritičtější místa v regionu. Jedno z nich je na Písecku. "Objížďka Chlaponice, neustále se nevyškrábou kamiony, Lipensko, Horní Planá, kopec za Nedlovicemi je v pořádku, ale sype se."

Řidiči by si měli dávat pozor především v úsecích, kde končí chemický posyp. Takový úsek je třeba na silnici E55 mezi Velešínem a Kaplicí nádraží, kde se nesolí kvůli ochrannému pásmu vodního zdroje. "Tam jsou nepříjemné hlavně přechody, protože jedou po slušné silnici a najednou vjedou do úseku, kde se nesolí, jenom sype. A tam jsou předjeté koleje."

Teploty mírně stoupají, sníh na silnicích namrzá a fouká vítr. Taková je teď situace na severu Čech. Podle dispečera teplických silničářů Jana Hobzy se tak může na severočeských cestách tvořit náledí a sněhové jazyky. "Je to sjízdné a je nebezpečí, protože teplota na Cínovci i Chomutovsku je jen -1 nebo -2, tam se dá očekávat, že bude padat mrznoucí mrholení. Na Děčínsku je větší vítr, tam je nebezpečí tvoření sněhových jazyků."

Po celou noc sněžilo i na komunikacích Jablonecka a Českolipska. V tuto chvíli jsou kopcovité úseky, které pravidelně zaměstnávají silničáře na Českolipsku, sjízdné. Také na Jablonecku pracuje technika od nočních hodin a postupně se silničářům daří podle slov dispečera jabloneckého cestmistrovství Petra Ponikelského návaly sněhu z komunikací odstraňovat. "Jedničky, dvojky máme stažené pluhem, posypané, ale najíždí se ta vrstva protože sůl nezačala působit přestože jezdíme už od 11 hodin večera, ale průběžně to odstraňujeme, takže to bdue dobré. Na trojkách budeme standardně pluhovat a ošetřovat inertním posypem."

Silničářům na severu Moravy v noci připadla další nadílka. Všechny sledované silnice jsou s opatrností sjízdné. Na Novojičínsku jsou v terénu všechny posypové vozy, upravují vozovky, na kterých leží tři centimetry nového sněhu. Jaromír Šimek z bruntálského dispečinku správy silnic řekl, že i tam je situace pod kontrolou. "Máme zataženo, mírný vítr, který v nárazech zesiluje, a silné sněžení. Silnice jsou pokryty vrstvou čerstvého sněhu, nyní již do 5 cm, probíhá pluhování, posyp inertními materiály v omezené míře. Žádné problémy nemám hlášeny."

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Sněhová kalamita opět omezila provoz i na pražském ruzyňském letišti. Během noci neodstartovalo ani jedno letadlo domácího přepravce. "České aerolinie byly nuceny v průběhu noci zrušit devět linek směřujících z Prahy," potvrzuje mluvčí ČSA Marcela Picková. "Jedna byla pravidelná a další byly charterové. Linky budou startovat v průběhu rána, hned jakmile bude letiště opět v provozu."

Jak ale dodává mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková, letiště uzavřeno nebylo. "Je na kapitánech letadla, aby se rozhodli, zda za hustého sněžení let neodloží. Každý cestující by se měl tedy pro jistotu informovat u svých aerolinií, se kterými cestuje, jestli let nebude odložen."

Ranní sněžení v západních a středních Čechách komplikuje dopravní situaci i na železnici. České dráhy mají podle svého mluvčího Pavla Tesaře největší problémy v okolí Prahy, kde je nevětší hustota provozu. "Projevilo se to zejména u prvních ranních vlaků do Prahy, které měly zpoždění až do 30 minut. Později se již situace stabilizovala. Problémy máme po celé republice. Máme určitá zpoždění u jednotlivých vlaků dálkové dopravy, například kvůli výměně nefungujících vagónů. Zpoždění nabraly například rychlíky jedoucí do Prahy od Ústí nad Labem."

Sníh a náledí ale zaskočily téměř celou střední a jihovýchodní Evropu. V Turecku umrzli nejméně tři lidé. Kvůli sněhu tam zůstává odříznuto od dopravního spojení na 2500 vesnic. Sníh a náledí způsobují problémy i v Istanbulu a hlavním městě Ankaře. Sněžení zaskočilo také Řecko a Kypr. V severním Řecku bez přestávky sněží celý den, řada hlavních silnic v okolí Soluně musela být uzavřena. Problémy má i letecká doprava v regionu. Sněžení zasáhlo v noci také Rakousko, kde způsobilo dopravní problémy především na východě země a ve Vídni, zvýšilo také nebezpečí lavin v horách.

autoři: ark , mkp , jze , Ivan Mls , Zdenka Schovánková , Gabriela Všolková , jra , Jan Božek , Veronika Kindlová
Spustit audio