Plněná zapečená rajčata
Trochu pracnější, ale na talíři se to dobře vyjímá.
Suroviny:
8 středních rajčat
šálek kuskusu
100 g kozího sýra
2 lžíce oleje
1 menší cibule
1 červená paprika
celerová nať
2-3 stroužky česneku
sůl
pepř
Postup:
- Připravíme kuskus – zalijeme ho dvojnásobkem vařící vody, osolíme, kápneme oleje, přiklopíme a necháme 10 minut bobtnat.
- Mezitím odkrojíme rajčatům vršky a opatrně je vydlabeme. Vnitřky mírně osolíme.
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a česnek a společně ještě opečeme.
- Smícháme připravenu papriku s kuskusem a rozmělněným kozím sýrem – část sýra si necháme na dokončení.
- Kuskusovou směsí naplníme vydlabaná rajčata, naskládáme je do zapékací mísy, zakápneme olejem, vršky ještě zakryjeme tenkým plátkem kozího sýra a dáme do horké trouby (200-210 stupňů) zapéci.
- Podáváme s vařenými bramborami.
Související
-
Špecle s rajčaty a sýrem
Špecle pocházejí z jihorakouské, jihoněmecké a švýcarské kuchyně, ale znají je i v Maďarsku a neztratí se ani v té české kuchyni…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.