Planetárium o neposedném severním magnetickém pólu a trpaslících v historických souvislostech

31. březen 2019

Neposedný severní magnetický pól: geofyzik Pavel Hejda - Trpaslíci v ústeckém muzeu a historických souvislostech: historik Václav Houfek - Objevy a události - Procházka dubnovou oblohou

V úvodním přehledu zajímavostí vám mimo jiné představíme projekt „Telefonát z Marsu“, kterého se můžete také zúčastnit. (01:07)

Neposedný severní magnetický pól

Logo

Někteří z vás mají možná stále zafixováno, že severní magnetický pól Země se nachází kdesi v oblasti kanadské Arktidy. Právě tam, konkrétně ve vnitrozemí poloostrova Boothia, byl v roce 1831 objeven – britským polárníkem Jamesem Clarkem Rossem. Dnes už víme, že severní magnetický pól je poněkud neposedný a pořád se stěhuje. Vědcům se nicméně podařilo zmapovat jeho putování za několik posledních století a vědí, že po celou tu dobu kanadskou Arktidu neopustil.

Nejvíc na jih se dostal v polovině 19. století právě v oblasti poloostrova Boothia a od té doby putuje neúnavně na sever – přes ostrov prince Waleského, Bathurstův ostrov a Ellef Ringnes Island pryč do Severního ledového oceánu. Jako by se rozhodl odcestovat na Sibiř. Jeho pohyb je navíc stále rychlejší. Kam severní magnetický pól míří a proč se chová tak nepředvídatelně? Přináší to nějaké problémy, a jak jeho chování hodnotí vědci? O magnetickém poli Země hovoříme s geofyzikem Pavlem Hejdou z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. (04:30)

Procházka oblohou a soutěž

Miroslav Zimmer vám prozradí, co zajímavého bude nad našimi hlavami k vidění v průběhu měsíce dubna. (20:18)

Prozradíme vám odpověď na březnovou soutěžní otázku a dozvíte se, kdo vyhrál knihu amerického archeologa a historika Erika H. Clinea „1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů“. (23:50)

Trpaslíci v historii – a v ústeckém muzeu

Trpaslík v nadživotní velikosti

Ústí nad Labem v těchto dnech zase po nějaké době vládnou pidimuži. Ústečtí muzejníci totiž připravili velkou výstavu, která představuje trpaslíky ze všech možných a snad i nemožných úhlů pohledu. Trpaslíci jsou mj. velký kulturně-historický fenomén. Tak zásadní, že mu před patnácti lety v ústeckém muzeu věnovali dokonce odbornou konferenci, o které jsme tehdy informovali také v našem pořadu.

Zbyl po ní největší zahradní trpaslík České republiky, který stál (nebo spíše ležel) nějakou dobu na prkenném piedestalu vedle ústeckého divadla a pak byl přesunut do zoologické zahrady, kde ho můžete vidět dodnes. Trpaslíky jsme si v ústeckém muzeu nenechali ujít ani tentokrát. Historik, znalec trpaslíků a ředitel Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfek se vás pokusí přesvědčit o tom, že i „trpaslíkologie“ je opravdová věda. (26:03)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.