Pivní polévka s krutony nebo s topinkami
Zase jeden výlet do staročeské kuchyně.
Suroviny:
1 litr světlého piva
1 dl vody
1 cibule
1 lžíce sádla
2 vejce
sůl
2 suché tvrdé rohlíky
případně tuk na osmažení krutonů
případně krajíčky staršího chleba a česnek na topinky
Postup:
- Cibuli nakrájíme, zpěníme na sádle, zalijeme pivem a trochou vody a uvedeme do varu.
- Vejce rozkvedláme a za stálého míchání vléváme do vroucí polévky.
- Když se vejce srazí, odstavíme z ohně a připravíme krutony – rohlíky nakrájíme na kolečka a pak na proužky a na pánvi osmahneme do zlatova – buď na troše tuku, nebo nasucho. Ale můžeme také připravit topinky s česnekem jako přílohu.
- Na talíři ještě přidáme sekanou zelenou petrželku.
Související
-
Novoroční polévka
Kombinace tzv. vyprošťovacího efektu a čočky, která prý zajistí dostatek peněz po celý nový rok. Výhoda – může se připravit den předem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.