Pivní polévka s krutony nebo s topinkami
Zase jeden výlet do staročeské kuchyně.
Suroviny:
1 litr světlého piva
1 dl vody
1 cibule
1 lžíce sádla
2 vejce
sůl
2 suché tvrdé rohlíky
případně tuk na osmažení krutonů
případně krajíčky staršího chleba a česnek na topinky
Postup:
- Cibuli nakrájíme, zpěníme na sádle, zalijeme pivem a trochou vody a uvedeme do varu.
- Vejce rozkvedláme a za stálého míchání vléváme do vroucí polévky.
- Když se vejce srazí, odstavíme z ohně a připravíme krutony – rohlíky nakrájíme na kolečka a pak na proužky a na pánvi osmahneme do zlatova – buď na troše tuku, nebo nasucho. Ale můžeme také připravit topinky s česnekem jako přílohu.
- Na talíři ještě přidáme sekanou zelenou petrželku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.