Pivní polévka s krutony nebo s topinkami

Zase jeden výlet do staročeské kuchyně.

Suroviny:

1 litr světlého piva

1 dl vody

1 cibule

1 lžíce sádla

2 vejce

sůl

2 suché tvrdé rohlíky

případně tuk na osmažení krutonů

případně krajíčky staršího chleba a česnek na topinky

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme, zpěníme na sádle, zalijeme pivem a trochou vody a uvedeme do varu.
  2. Vejce rozkvedláme a za stálého míchání vléváme do vroucí polévky.
  3. Když se vejce srazí, odstavíme z ohně a připravíme krutony – rohlíky nakrájíme na kolečka a pak na proužky a na pánvi osmahneme do zlatova – buď na troše tuku, nebo nasucho. Ale můžeme také připravit topinky s česnekem jako přílohu.
  4. Na talíři ještě přidáme sekanou zelenou petrželku.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.