Novoroční polévka
Kombinace tzv. vyprošťovacího efektu a čočky, která prý zajistí dostatek peněz po celý nový rok. Výhoda – může se připravit den předem.
Suroviny:
1 hrnek čočky
kořenová zelenina (1 větší mrkev, 1 petržel, asi 1 třetina celeru)
1 středně velká cibule
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
1,5 litru vývaru – nebo 2 bujónové kostky
1-2 bobkové listy, majoránka, pepř, sůl, česnek podle chuti
Postup:
- Čočku propláchneme na sítu a dáme vařit ne úplně do měkka.
- V jiném hrnci rozpustíme sádlo, na něm opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a pak přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel a osmahneme.
- Zeleninový základ zaprášíme moukou, postupně přiléváme vývar, přidáme koření (bobkové listy, majoránku, pepř, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky a podle chuti dosolíme).
- Přidáme napůl uvařenou čočku a společně dovaříme. Na talíři si pak ještě každý může přidat utřený česnek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka