Perníkové rybičky
Na svátek Ondřeje je nejvyšší čas začít s vánočními perníčky, aby měly čas se pěkně rozležet a zvláčnět. Tvary si volte podle libosti.
Suroviny:
200 g hladké mouky
půl sáčku prášku do perníku (směs kypřícího prášku a koření)
70 g cukru moučky
1 vajíčko
1 lžíce tekutého medu (ne víc, těsto pak ještě víc ztvrdne)
25 g másla nebo hery
čokoládová poleva
drobné cukrářské zdobení – například hvězdičky na oči
Postup:
1. Do mouky dáme prášek do perníku, přidáme cukr, vejce, tekutý med a měkké máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a dáme do ledničky na 2-4 dny uležet.
2. Po uležení těsto znovu propracujeme, vyválíme na placku maximálně 3 mm silnou a vykrájíme tvary. Přeneseme je na plech pokrytý pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme (175-180 stupňů). Pozor – hlídáme, stačí přibližně 10 minut.
3. Perníčky necháme zchladnout, pak si rozehřejeme ve vodní lázni čokoládovou polevu, perníčky v ní lícovou stranou smáčíme nebo je potíráme štětcem. Drobným cukrovým zdobením dotvoříme detaily – dáváme je do ještě nezatuhlé polevy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.