Perníkové rybičky

Na svátek Ondřeje je nejvyšší čas začít s vánočními perníčky, aby měly čas se pěkně rozležet a zvláčnět. Tvary si volte podle libosti.

Suroviny:
200 g hladké mouky
půl sáčku prášku do perníku (směs kypřícího prášku a koření)
70 g cukru moučky
1 vajíčko
1 lžíce tekutého medu (ne víc, těsto pak ještě víc ztvrdne)
25 g másla nebo hery
čokoládová poleva
drobné cukrářské zdobení – například hvězdičky na oči

Postup:

1. Do mouky dáme prášek do perníku, přidáme cukr, vejce, tekutý med a měkké máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a dáme do ledničky na 2-4 dny uležet.

2. Po uležení těsto znovu propracujeme, vyválíme na placku maximálně 3 mm silnou a vykrájíme tvary. Přeneseme je na plech pokrytý pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme (175-180 stupňů). Pozor – hlídáme, stačí přibližně 10 minut.

3. Perníčky necháme zchladnout, pak si rozehřejeme ve vodní lázni čokoládovou polevu, perníčky v ní lícovou stranou smáčíme nebo je potíráme štětcem. Drobným cukrovým zdobením dotvoříme detaily – dáváme je do ještě nezatuhlé polevy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.