Pavlova podle Lenky
Jméno má tenhle moučník podle primabaleriny Anny Pavlovy, která 20 let okouzlovala svým tancem celý svět. O původ moučníku ze sněhové hmoty se přou Austrálie a Nový Zéland, kde Pavlova také tančila.
Ingredience
- 200 g cukru krupice
- 4 velké bílky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička octa
- případně pár kapek vanilkového aroma nebo extraktu
- na krém: 400 g šlehačky, případně půl sáčku vanilkového cukru
- na ozdobu – sezónní ovoce (jahody, rybíz, kiwi, borůvky…)
Postup:
- Zapneme troubu na 120 stupňů Celsia.
- Bílky šleháme do lehké pěny, pak postupně po malých dávkách přidáváme cukr a vždy dobře zašleháme. Nakonec s nejvyšším výkonem vyšleháme do pevna.
- Do pevného sněhu lehce vmícháme ocet a škrob, případně vanilkový extrakt.
- Připravenou hmotu dáme do cukrářského sáčku a širší trubičkou stříkáme na plech vyložený pečicím papírem malé misky - košíčky. Lze je tvarovat také pomocí lžíce.
- V mírně troubě pečeme/sušíme asi 55 minut, pak vypneme a v zavřené troubě necháme mističky dosušit – třeba i několik hodin.
- Šlehačku ušleháme s trochou vanilkového cukru dotuha, nesladíme moc, protože sněhová hmota je sladká až dost sama o sobě.
- Šlehačkou naplníme košíčky a ozdobíme ovocem. Nepřipravujeme do zásoby, protože sněhové mističky by příliš zvlhly.
Související
-
Ovocný dezert s granáty
Suroviny: 2 kiwi, mango, banán, granátové jablko, citrón, máslo, cukr a špetka mleté skořice.
-
Alžbětin hřbitovní dezert
Suroviny: Litr mléka, 2 pudinkové prášky, cukr, 3 vejce, kyselejší marmeláda.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka