Pašticada

Suroviny: Půl kg zadního hovězího, 50 g dobré slaniny, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 plátky celeru, 2 lžíce vinného octa, 5 lžic červeného vína, hovězí vývar, olej, pár hřebíčků, muškátový oříšek, špetka cukru, sůl, pepř.

Postup: Maso protkneme hřebíčky, úzkými hranolky slaniny (dáme je předem do mrazáku, lépe se s nimi pracuje) a podélně rozkrojenými česneky, přelijeme octem a dáme do druhého dne odležet do chladničky. Pak maso osolíme, opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a celer, na tomto základu pak ze všech stran opečeme prošpikované maso, podlijeme vínem s cukrem, přivedeme k varu a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso potopené. Zvolna dusíme klidně 3-4 hodiny, pak maso nakrájíme na plátky a ještě je na čtvrt hodiny vrátíme do vývaru. Je-li třeba, zahustíme omáčku jemnou strouhankou nebo moukou rozmíchanou v troše vody.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.