Ötzi a poprask pod Alpami: Nález mumie z doby měděné

5. září 2021

Letos 19. září tomu bude právě třicet let, co se manželé Helmut a Erika Simonovi z Německa vydali na alpskou túru na horu Fineilspitze.

Na východním hřebeni hory, která leží na hranicích Rakouska a Itálie v Ötztalských Alpách, ve více než třech tisících metrech nad mořem, našli zmrzlé lidské tělo. Zpočátku si mysleli, že jde o horolezce, který měl nehodu, nebo o oběť nějakého zločinu. Jenže – když se k terénu přimrzlé tělo podařilo vyprostit a snést do civilizace, odborníci zjistili, že jde o pravěkého člověka. Muže, který v Alpách zemřel v tzv. době měděné, někdy mezi lety 3400 až 3100 před Kristem.

Tetovaný muž se zkaženým chrupem

Ötzi, přírodní mumie stará přibližně 5300 let, nalezená v roce 1991 na italské straně hranic v Ötztalských Alpách, je dnes vystavena v muzeu v Bolzanu

Chladný a suchý vysokohorský vzduch jeho tělo téměř dokonale mumifikoval. Muži, nazvanému podle místa nálezu Ötzi, se dochovalo prakticky celé tělo. Chlad konzervoval i jeho oděv, obuv a nástroje. Po několik tisíc let dlouhém spánku byl náhle Ötzi v jednom kole. Stal se centrem zájmu mnoha vědců: paleontologů, archeologů, mikrobiologů, chemiků nebo genetiků.

Ti o něm například zjistili, že měl DNA podobnou dnešním obyvatelům Sardinie, že konzumoval mnoho tuku a kornatěly mu tepny, že nesnášel laktózu, měl patrně boreliózu, a protože jedl hodně obilovin, měl zkažené zuby a paradontózu. Také měl tetování, jehož smyslem patrně nebylo zdobit, ale léčit. Vědci se pokusili objasnit i jeho smrt; zdá se, že šlo o vraždu. Ötzi byl zasažen šípem, což mu způsobilo rozsáhlé krvácení, a poté mu kdosi ještě rozbil hlavu. Není divu, že se Ötzi stal námětem jednoho dobrodružného románu a šesti filmů.

Kdo a kde ho našel? Spor o ledového muže

Rekonstrukce podoby Ötziho, známého „muže z ledovce“

Alespoň na povídku by vydaly i spory spojené s jeho nálezem. Nejdříve se dohadovala Itálie s Rakouskem, na čím území vlastně Ötzi ležel. Zpočátku to vypadalo, že na rakouském, a tak byl pravěký muž odvezen ke zkoumání na univerzitu v Innsbrucku. Jenže pak se prokázalo, že Ötzi ležel v Itálii. Italové velkoryse nechali Rakušany dokončit vědeckou práci a pak si mumii odvezli a vystavili v muzeu v Bolzanu v jižním Tyrolsku.

Snadné to nebylo ani s Ötziho objeviteli. Kromě toho, že se manželé Simonovi soudili o nálezné, a především o to, aby byli uznáni jako oficiální objevitelé, se po 14 letech ozvaly další dvě ženy, které nezávisle na sobě tvrdily, že pravěký muž je jejich nález. Soudy ale nároky těchto žen odmítly a jako objevitele určily manžele Simonovy. V roce 2008 také jihotyrolská vláda kývla na jejich finanční požadavky. Zkrátka nejen oděv a nástroje – i řešení sporů se od Ötziho časů poněkud zmodernizovalo.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související

  • Ötziho mumie už 25 let vypráví svůj příběh

    Dnes je to čtvrt století, co byl na alpské hranici mezi Rakouskem a Itálií nalezen Ötzi, dobře zachovalá přírodní mumie člověka, který žil někdy kolem roku 3300 pře...

  • Ötziho tetovací barvou byly saze

    Jedna z nejstarších lidských tetování byla vytvořena pomocí sazí - to je závěr rakouských vědců, kteří zkoumali mumii slavného Ötziho.

  • Ötzi měl jít radši k zubaři

    „Muž z ledovce“ Ötzi netrpěl jen ucpanými cévami, infekcí od klíštěte, žlučovými kameny a opotřebovanými klouby. Podle nové studie ho sužovaly také vážné problémy s...