Ötzi měl jít radši k zubaři

20. duben 2013

„Muž z ledovce“ Ötzi netrpěl jen ucpanými cévami, infekcí od klíštěte, žlučovými kameny a opotřebovanými klouby. Podle nové studie ho sužovaly také vážné problémy se zuby.

Mumie Ötziho byla objevena v roce 1991. V uplynulých dekádách ji vědci podrobili řadě zkoumání. Vyplynulo z nich, že Ötzi zemřel před 5300 lety na následky poranění šípem a trpěl celou řadou zdravotních problémů. Podle nejnovější studie ho trápily i zuby, kterým vědci zatím věnovali jen malou pozornost.

Skeny z roku 1991 pořízené výpočetní tomografií a makroskopické pozorování odhalily silnou abrazi zubů. Novější trojrozměrné snímky získané pokročilejší metodou ukázaly, že Ötzi měl několik zubních kazů, které patrně souvisejí s potravou bohatou na škrob, a že jeden z jeho horních předních zubů utrpěl mechanické poškození.

U Ötziho dosáhla paradentóza pokročilého stádia spojeného s těžkým úbytkem tkání

Ötzimu se nevyhnula ani parodontitida, lidově známá jako paradentóza. U Ötziho dosáhla pokročilého stádia spojeného s těžkým úbytkem tkání, které kotví zuby v čelistech. Parodontitidu vědci spojují se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Je proto velmi zajímavé dřívější zjištění, že Ötziho cévy byly zanesené aterosklerotickými pláty. Ötzi také není jediným dávným člověkem, kterého trápila paradentóza. Stopy této nemoci vědci našli také u egyptských mumií a koster z doby kamenné.

Zdroj: ScienceDaily, European Journal of Oral Sciences

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio