Oprava kulturního domu v Podbořanech finišuje. Znovu se otevře na jaře

27. únor 2019

Lidé v Podbořanech na Lounsku se déle než rok museli obejít bez kulturního domu, jehož součástí bylo kino. Radnice ho musela uzavřít a zajistit jeho rekonstrukci kvůli bezpečnosti. Teď už se práce chýlí ke konci, během jara opravené kulturní zařízení obnoví provoz a nabídku pro veřejnost.

„Stavba probíhala poměrně v pořádku, v klidu. Jediný problém byl s ležatou kanalizací pod rekonstruovanou částí, kterou pak město zainvestovalo. Došlo k výměně a do budoucna nebude problém. Stavba probíhala podle harmonogramu, v průběhu se tady vystřídalo kolem čtyřiceti dělníků,“ shrnuje stavbyvedoucí Pavel Moravszki.

Situaci kolem kulturního domu muselo město začít rychle řešit v roce 2017 kvůli nečekaným nebezpečným závadám.

Oprava interiéru kulturního domu v Podbořanech

„Objekt a přístavba byly ve špatném stavu a statik dokonce zakázal, abychom ho používali. Objekt byl totiž postaven na navážce a nosné konstrukce se začínaly propadat,“ vysvětluje místostarosta Podbořan Karel Honzl z ČSSD.

Radnice tedy zahájila rekonstrukci. Cena se pohybuje kolem 16 milionů korun. Městu se podařilo získat výhodnou dotaci od ministerstva, která pokryje 90 % nákladů.

„Podmínkou dotace je, aby přístavba sloužila jako komunitní centrum,“ vysvětluje místostarosta.

V kulturním domě tak bude působit například rodinné centrum pro maminky s dětmi, různá občanská sdružení, charitativní organizace. Začít fungovat pro veřejnost by měl na začátku června.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související