U Podbořan řinčely středověké zbraně, bojovalo se kvůli vesnici a moru

27. leden 2019 14:04

Několik desítek mužů v řinčící zbroji se utkalo na louce u koupaliště v Podbořanech. Šlo o vesnici, které se vyhýbal mor a nemoci. Takový byl alespoň příběh letošní zimní bitvy.

Ta se letos konala na Lounsku už po dvacáté čtvrté. Příznivci středověku, tedy několik skupin historického šermu a středověkých bitev a samozřejmě diváci, se tam scházejí už tradičně. Zajít se dalo i na středověkou tržnici.

„Mám dnes výzbroj těžkooděnce, je to italská šermířská zbroj z roku 1471,“ popisuje Pavel Krejčí, který se zabývá rekonstrukcí života středověkého rytíře Mikuláše Svitáčka z Landštejna. Do Podbořan na zimní bitvu jezdí pravidelně, není to ale žádná legrace. Jen výstroj, se kterou musí bojovat, váží několik desítek kilogramů. „Dnes mám trochu lehčí výzbroj, dejme tomu takových padesát kilo,“ dodává.

Zimní bitva šermířů u Podbořan

Organizátor zimní bitvy v Podbořanech Ondřej Dragula vysvětluje, o co letos vlastně jde: „My se snažíme každou bitvu udělat buď na nějakém historickém základě nebo alespoň se zajímavým příběhem.“  Ten letošní pojednává o vesnici, která čelila moru, zatímco lidé v okolních sídlech umírali. Nikdo nevěděl proč, to měli zjistit vojáci - a neobešlo se to bez boje.  

Zimní bitva v Podbořanech na louce vedle koupaliště přilákala několik stovek diváků. Mezi nimi Janu z Podbořan: „Byli jsme tady několikrát, asi už desetkrát, moc se nám to líbí.“ Nadšená byla i malá Verunka, která přijela z nedalekého Vroutku: „Ty koně,“ prozradila, co se jí líbí nejvíce.

Bitva trvala zhruba hodinu. Za dva roky by se měla podle organizátorů do Podbořan vrátit. S dalším příběhem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související