Opilci v Ústeckém kraji už nebudou končit v nemocnici, v Teplicích se chystá záchytka

8. září 2018 11:24

Po sedmnácti letech bude v Ústeckém kraji protialkoholní záchytná stanice. Příští rok ji chce otevřít teplická nemocnice v přízemí pavilonu C.

„Roční náklady na provoz kraj odhadnul na 12 milionů korun. Pokud vše půjde dobře, mohla by záchytná stanice začít fungovat v teplické nemocnici z kraje příštího roku," řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie  Dosedělová.

Opilci těď končí na urgentních příjmech nemocnic. Jak upozornila Dosedělová, do budoucna by záchytek mohlo být na severu Čech víc, takový je záměr Ústeckého kraje.

Poslední záchytku měl kraj v bílinské nemocnici na Teplicku, tehdejší vedení kraje ji však už nechtělo dotovat. Vůle krajských politiků k opětovnému zřízení stanice sice později byla, ale chyběla legislativa. Po změně zákonů Ústecký kraj začal hledat provozovatele záchytky, ale nikdo se nepřihlásil. Vedení samosprávy proto rozhodlo, že záchytku zřídí Krajská zdravotní, která spravuje pět největších nemocnic v regionu.

S opilci se musí zejména v mrazech vypořádávat téměř denně strážníci a hlavně zdravotníci. Jen v Ústí nad Labem ročně skončí na urgentním příjmu Masarykovy nemocnice na 800 opilých. Na pohotovosti je pro tyto lidi zvláštní prostor, takzvané nulté lůžko. Jsou to matrace na zemi, ze kterých není kam spadnout a které lze poměrně snadno uklidit. Pokud opilec potřebuje ambulantní ošetření, je umístěn na pokoji, kde spí až dvanáct hodin. Pokud jsou opilci agresivní, zdravotníci přivolávají na pomoc městskou policii.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související