V Ústeckém kraji chybí záchytka. Kraj hledá provozovatele

10. červenec 2017

Ústecký kraj hledá provozovatele nové Protialkoholní záchytné stanice. Vzniknout by měla ještě do konce letošního roku. Dosud se o lidi pod vlivem alkoholu nebo toxických látek starají hlavně pohotovosti jednotlivých nemocnic nebo strážníci městské policie.

Primářka ústecké emergency MUDr. Jana Bednářová by vznik záchytky uvítala. „Záchytka tady očividně chybí, těch opilých je hodně a zdržují nás od práce,“ říká a pokračuje: „Kolem 800 je těch, co jsou jenom opilí, ti nevyžadují ošetření, prostě je sem přivezou, protože jsou opilí. Myslím, že normální pracující člověk, který platí, co má, chová se, jak má, vůbec netuší, co je to za lidi, které k nám vozí. To jsou lidé, kteří nikdy nepracovali, jejich životní styl je takový, že pijí a k tomu občas fetují,“ popisuje časté pacienty pod vlivem různých látek.

Kromě pohotovosti zaměstnávají opilí i městské strážníky. „Většinou to probíhá tak, že se ho pokusíme rozchodit, strávíme s ním třeba půl hodiny, a pokud se mu to nepodaří, tak bohužel musíme volat na místo záchrannou službu, která si ho potom odveze na pozorování nebo na vyšetření,“ líčí Jan Novotný z ústecké Městské policie.

Ústecký kraj čekal se zřízení protialkoholní záchytné stanice na změnu zákona. Pokud se podaří vybrat provozovatele, mohla by záchytka začít v kraji fungovat do konce tohoto roku.

autor: bach
Spustit audio