V Ústeckém kraji stále chybí záchytka pro opilce

17. březen 2016

V Ústeckém kraji chybí protialkoholní záchytná stanice. Opilí lidé tak často končí na pohotovostech nemocnic. Jen v Ústí nad Labem ošetřili v loňském roce lékaři na urgentním příjmu 1100 osob pod vlivem alkoholu. Kraj ale nemůže záchytku v současné době vybudovat. Čeká na novelu zákona.

„Leckdy jsou ti opilci agresivní a špinaví a musíme je dávat jinam, než lidi z autonehod nebo ty s mrtvicí, tedy úplně jinam, než dáváme lidi s poškozením zdraví,“ vysvětluje primářka urgentního příjmu ústecké Masarykovy nemocnice Jana Bednářová.

Opilí lidé tak končí na tzv. nultém pokoji, kde jsou na zemi matrace a tam čekají na vystřízlivění. Problémem je agresivita některých lidí, kterou se zatím daří personálu zvládat.

„My se snažíme pochopitelně pracovat tak, abychom neohrozili někoho, kdo potřebuje naši péči, ale ti agresivní nám do toho zasahují, minimálně kopou do dveří a křičí tam.“

Podle primářky Bednářové už není výjimkou, že se k nim dostanou opilí lidé i během pracovního týdne.

„Dřív to bylo vázáno alespoň na výplaty nebo důchody nebo dávky, ale teď je ten proud opilců kontinuální, takže když máme za víkend jen dva opilce, říkáme si, že se dělo něco zvláštního. Za minulý rok jsme tady měli 1100 lidí jenom pro opilost.“

Opilci jsou komplikací i pro ústecké městské strážníky

„Většinou to probíhá tak, že se ho strážníci snaží rozchodit, ale když to nejde, tak musí přivolat záchrannou službu a ta ho potom odveze do nemocnice,“ líčí péči strážníků o opilce Jan Novotný z ústecké městské policie. Nezřídka docházení také k napadení.

Opilci na záchytce

„Ten opilec většinou za sebe tak nějak neodpovídá, takže se stává i to, že když už ho strážník probere, tak někdy i toho strážníka fyzicky napadne,“ dodává Novotný.

Ke zlepšení situace hned tak nedojde. Ústecký kraj totiž nemůže záchytku registrovat.

„My tedy čekáme na novelu o specifických zdravotnických službách a ve chvíli, kdy bude legislativa a všechny podmínky, tak okamžitě vyhlásíme výběrové řízení na tento provoz,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Zmiňovanou novelu totiž musí projednat parlament, aktuálně je ve druhém čtení ve sněmovně.

autor: bach
Spustit audio