Od nového roku budou moci úředníci přímo v domácnostech kontrolovat, čím lidé topí

21. listopad 2016

Od začátku příštího roku mohou úředníci obcí s rozšířenou působností kontrolovat, čím lidé topí ve svých kotlích. Umožňuje jim to novela zákona o ovzduší. Kdo k sobě kontrolu nepustí, může dostat až 50tisícovou pokutu.

Od Nového roku budou úředníci smět až ke kotli, aby se podívali, čím kdo topí. To se ale lidem příliš nelíbí a nadšení nejsou ani sami úředníci.

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Jany Taušové se lidé nemusí bát, úředníci rozhodně nebudou lidem narušovat soukromí.

Kontrolor může vždy jen do kotelny. Do obytných částí nesmí

„Kontrolor nevstoupí jinam, než právě ke kotelně a ke skladu paliva. Odebere popel a zajistí důkazy, které by obstály ve správním řízení, do obytných částí úředník nesmí,“ vysvětluje Taušová.

Úřední kontrola je pak tou nejzazší možností, jak řešit člověka, který spaluje to, co nemá, dodává Taušová: „Podmínkou těch kontrol je, že v případě důvodného podezření bude potenciální porušovatel zákona předem upozorněn na možné porušování zákona o ovzduší a teprve v případě, že nedojde k nápravě, bude moci proběhnout samotná kontrola.“

Stěžovatel bude muset předložit kontrolnímu úřadu důkaz o tom, že jeho soused zamořuje svým komínem ovzduší. Stačit by měly fotografie, výpovědi svědků nebo video, to však nesmí člověk natáčet při roztápění. Intenzitu kouře pak úředním změří podle takzvané Ringelmannovy stupnice.

„V tuhle chvíli se provádí měření podle Ringlemannovy stupnice, znázorňující kouř a podle té barevnosti kouře a následně srovnáním s tou stupnicí se dá vyhodnotit míra toho znečištění,“ popisuje metodu, jakou úředníci odboru životního prostředí k vyhodnocování závadnosti kouře používají, mluvčí města Děčín Markéta Lakomá.

Pokud pálíte to, co nemáte, hrozí vám pokuta až 50 tisíc korun

Jaké látky vznikají například při spalování plastů nebo dřeva s nátěrem upřesnil Kamil Repeš z děčínské pobočky ekologické organizace Arnika: „V případě, že by spalovali plasty, tak to můžou být aromatické chlorovodíky nebo dioginy, pokud by tam pálili chemicky ošetřené dřevo, tak to může být formaldehyd. Dioxiny to jsou v podstatě super jedy.“

Za spalování odpadků nebo nevhodného paliva může člověk zaplatit až 50 tisíc korun, stejně tak za to, že odmítne úředníky pustit k sobě do kotelny na kontrolu.

autor: dap
Spustit audio