Objevy a události týdne č. 50

10. prosinec 2006

Marné hledání delfínovců, postrach devonských moří, mrtvý z Trafalgarského náměstí, objev rotundy v Nové Bystřici, první detektor tsunami u Nikobar.

Čínští vědci téměř měsíc marně pátrali ve vodách řeky Jang-c'-ťiang po vzácném sladkovodním kytovci delfínovci čínském. Nenašli ani jednoho. Neznamená prý to, že by delfínovci definitivně vyhynuli. Jejich počet však zřejmě ve znečištěném a přehradami rozkrájeném čínském veletoku klesl podle odhadů pod 50 kusů. Znamená to, že pokud se situace nezlepší, delfínovec do 10 let opravdu vyhyne.

Postrachem devonských moří přibližně před 400 miliony let byla deset metrů dlouhá opancéřovaná ryba rodu Dunkleosteus. Její čelisti, opatřené kostěnými výčnělky, byly schopné kousat skutečně ohromující silou. Vědci navíc při studiu biomechanického modelu ryby zjistili, že dovedla otevřít tlamu za pouhou padesátinu vteřiny, což způsobilo sací sílu, která bezmocnou kořist doslova vtáhla dovnitř.

Britští archeologové vykopali pod základy jednoho z londýnských kostelů poblíž Trafalgarského náměstí římský vápencový sarkofág s kostrou muže, pohřbeného kolem roku 410 našeho letopočtu. Nález je velmi cenný, protože leží zhruba 1,5 kilometru za hranicemi římského Londinia. Mrtvému chybí lebka. Zřejmě ji ukradli dělníci, kteří ve viktoriánské době nad místem nálezu budovali kanalizaci.

V Nové Bystřici na Jindřichohradecku objevili jihočeští archeologové základy mohutné rotundy, jedné z největších na našem území. Její vnější průměr činí 17,5 metru. Stavba byla podle archeologů nejspíš rakouské provenience a je datována nejstarší písemnou zprávou k roku 1188. K objevu zdiva rotundy došlo při výzkumu gotického kostela svatých Petra a Pavla, který byl později postaven na jejím místě.

U Nikobarských ostrovů byl umístěn první detektor systému včasného varování před vlnami tsunami v Indickém oceánu. Nachází se na mořském dně v hloubce 4,5 kilometru a sleduje tlak vody. Díky jeho měřením lze odhadnout, zda tsunami vznikne a kdy dorazí k pobřeží. Přístroj je spojen s plovoucí bójí, která prostřednictvím družic vysílá signály do více než 20 zemí kolem Indického oceánu.

Pramen: ČTK

Vysíláno v Planetáriu 50/2006, 9. - 15. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio