Objevy a události týdne č. 38

21. září 2008

Kdy loví vlci lososy, ropuchy na Východním Timoru, pohřebiště na golfovém hřišti, nový Buddha z Bamjánu, nebezpečný výlet k teleskopu.

Kdy loví vlci v Kanadě lososy? Donedávna se myslelo, že jen tehdy, když je v okolí nedostatek jiné kořisti. Čtyřletý výzkum kanadských vědců prokázal, že je to jinak. Na jaře a v létě loví vlci jeleny a jinou vysokou zvěř. Lov je to nebezpečný, vlci se při něm často zraní, a tak jakmile se na podzim v řekách objeví lososi, přestanou si prostě jelenů všímat. Lovit ryby je pro vlky bezpečnější. Jeleni mohou být v klidu.

Jeden z největších škůdců australské přírody, jedovatá ropucha Bufo marinus původem z Karibiku, dobyla další území - její výskyt byl hlášen z Východního Timoru, ostrovní republiky na sever od Austrálie. Kvůli ropuchám se dokonce schyluje k diplomatické roztržce; žáby prý na ostrov přivezli roku 1999 vojáci australských mírových sborů. Narozdíl od vojáků ropuchy zůstaly a rychle se množí.

Při záchranném průzkumu na místě budoucího golfového hřiště v Praze na Černém Mostě objevili archeologové více než dva a půl tisíce let staré sídliště kultury bylanské. Našli také obydlí Keltů a Germánů. Po Germánech, kteří zde žili v prvních stoletích našeho letopočtu, se dochovaly zbytky železářských pecí, hromady strusky, římské mince a také hrob psa, který zřejmě sloužil jako magická ochrana domu.

Archeologické vykopávky ve středoafghánské provincii Bamján přinesly řadu zajímavých nálezů. Nejstarší z nich jsou ze 3. století před Kristem a mají vztah ke starověké Baktrii, středoasijské říši, která tuto oblast ovládala; nejmladší jsou z 11. století. Mezi nálezy je i devatenáctimetrová socha ležícího Buddhy, blízká příbuzná dvou kolosálních soch ze 6. století, které v roce 2001 v Bamjánu zničili Tálibánci.

Poslední výlet kosmických opravářů k Hubbleově teleskopu bude asi dost nebezpečná záležitost. Ve výšce 600 kilometrů nad Zemí, kde krouží, obíhá totiž i velké množství kosmického smetí. Nejvíc ho pochází z čínské družice, na níž Číňané testovali zásah rakety a z amerického satelitu, který musel být zničen, protože se vymkl kontrole. Riziko srážky opravářského raketoplánu s tímto smetím je asi 1:185.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 38/2008, 20. - 26. září 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio