Objevy a události týdne č. 02

7. leden 2007

Mezinárodní polární rok, ledovec větší než Manhattan, armáda proti ropuchám, Francouzi a UFO, mladé Američany nezajímá Měsíc.

Celé dva roky potrvají vědecké aktivity v rámci Mezinárodního polárního roku. Odborníci z šedesáti zemí světa budou shromažďovat všechny myslitelné informace o oblastech kolem obou zemských pólů. Poprvé v historii budou zkoumat i dopad klimatických změn, poprvé se také do výzkumu přímo zapojí obyvatelé Arktidy - Eskymáci. Zatím poslední Mezinárodní polární rok byl vyhlášen před 50 lety.

Od Ellesmerova ostrova v kanadské části Arktidy se před 16 měsíci odlomil obří ledovec, větší než newyorský ostrov Manhattan. Přišlo se na to analýzou snímků z družic a seizmických záznamů. Masa ledu během zimy zamrzla v moři 50 kilometrů od ostrova; v létě by však mohla ohrozit lodní provoz a těžbu ropy v Beaufortově moři. Podle vědců jde o největší událost tohoto typu za posledních 30 let.

Australští ochránci přírody žádají armádu, aby jim pomohla v boji s přemnoženými ropuchami obrovskými. Tito obojživelníci byli do Austrálie dovezeni v roce 1935. Měli pomáhat zemědělcům na plantážích s přemnoženým hmyzem, místo toho se však přemnožily samy. Dnes jich žije v Austrálii na 200 milionů. Živí se ve velkém místními živočichy; samy jsou však díky jedovaté kůži nepoživatelné.

Francouzské Národní středisko pro výzkum vesmíru hodlá v průběhu ledna na webu zveřejnit své složky o pozorování neidentifikovatelných létajících objektů nad územím Francie. Má jít o tři tisícovky dokumentů a celkem 100 tisíc stran textu. Nic výjimečného se prý však na nich nenachází. Už teď jsou ze strany příznivců UFO slyšet námitky, že archiv střediska nebyl řádně veden a záznamy nejsou kompletní.

Američané ve věku kolem dvaceti let neprojevují žádné zvláštní nadšení nad plány amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír přistát do roku 2017 na Měsíci. Manažery NASA to značně znepokojuje, protože právě tito lidé ponesou na svých bedrech hlavní daňovou zátěž v době, kdy se zmíněné plány mají uskutečnit. NASA proto chystá kampaň, která se zaměří především na mladé Američany.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 02/2007, 6. - 12. ledna 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio