Obce na Děčínsku začínají myslet i na seniory. V Kytlicích pro ně dokončují čtyři bezbariérové byty

23. listopad 2017

Menší obce a města na Děčínsku už nepočítají při budování obecních bytů jen s mladými lidmi nebo s krizovým bydlením. Stále více počítají při jejich výstavbě se seniory, a těm je také přizpůsobují. Čtyři takové obecní byty teď dokončují například v Kytlicích na Děčínsku.

V Kytlicích nemají domov pro seniory, ani domov s pečovatelskou službou, proto obec na své starší spoluobčany myslela při budování obecních bytů. Jsou bezbariérové a v domě kvůli nim postavili zbrusu nový výtah.

Zaplatili jsme za ně 5,5 milionů z vlastních prostředků. Nájemníky už máme do všech čtyř bytů. Jsou to 3 ženy a jeden muž,“ dodává nezávislá starostka Kytlic Monika Hladíková a dodává: „2. prosince si nové bydlení může prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří kdokoliv.“

A proč se obec rozhodla udělat byty pro seniory, a ne startovací byty pro mladé? „Jsme vesnice starých lidí. Druhá věc je, že tito lidé mají platební morálku. Myslím, že s nimi nebudou potíže, jako bývají bohužel s mladými lidmi,“ vysvětluje Hladíková.

Pro seniory chtějí příští rok vybudovat jeden byt i v Huntířově na Děčínsku. Do tří let se pak chystají budovat Dům s pečovatelskou službou také například v Dolní Poustevně.

Naopak na mladé lidi cílí obec Hřensko. „Ve Hřensku je problém s ubytováním, odchází nám mladí lidé,“ říká nezávislý místostarosta Robert Mareš

Obec by podle něj chtěla od Ústeckého kraje získat objekt bývalé celnice na hraničním přechodu. O jejich převodu vedení obce s krajem intenzivně jedná.

autor: dap
Spustit audio