O víkendu se koná Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever i mnoho dalších kulturních akcí

18. květen 2023

Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever, floristická výstava Děčínská kotva, keramika v Levíně, Bylinková alchymie v Teplicích, Terezínská tryzna, ústecký Čajů fest, Den pro biologii v děčínské zoo… Račte si vybrat.

Sobota 20. května

Zveme vás na Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever. Otevíráme v 10:00 – můžete se projít zahradou i budovou včetně vysílacího pracoviště, hudební režie a dalších prostor. Pro děti je připravený doprovodný zábavný program, přijde i Maxipes Fík a odpoledne v 15 hodin vystoupí zpěvák David Deyl. V 16 hodin Den otevřených dveří končí.

Český rozhlas Sever: Den otevřených dveří

Tématem letošního 52. ročníku mistrovství floristů České republiky je Hvězdné nebe. Připomínají se hvězdné osobnosti, jako třeba Madeleine Albrightová, Ema Destinnová, Meda Mládková nebo Bohunka Joštová – významná česká mecenáška floristiky. Své květinové vazby na děčínském zámku prezentují jak studenti zahradnických škol, tak profesionálové v oboru.

V Kulturním domě Vražkov se koná akce Ženy na tahu – tahle párty a diskotéka pro všechny ženy starší 18 let začíná ve 20 hodin. Program uvádějí Alenka Skalová a Zdenda Lukesle a těšit se můžete na hity od osmdesátek výš...

Magické městečko Levín

Den otevřených dveří mají po celý víkend v kočičím útulku Fousek v Krupce. Od 10 do 16 hodin si můžete prohlédnout celý útulek, kde je mazlení povoleno. Krom toho pořadatelé slibují něco dobrého na zub – nejen ten kočičí.

Rovněž od 10 do 16 hodin bude živo v Levíně při akci Dobrý den, keramiko! Uvidíte výpal i zdobení keramiky různých typů, můžete si vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu a jsou připravené i dílny pro děti. Celý den hraje kapela.

Bylinkovou alchymii pro vás připravili v Botanické zahradě v Teplicích. Od 10 do 17 hodin vás novodobý alchymista Jindřich Čech ve workshopu seznámí s využitím bylinek, s mícháním čajů a budete moci i ochutnat.

Botanická zahrada v Teplicích připravila venkovní výstavu o své historii

V sobotu ve 14 hodin začínají v Rumburku oslavy 105. výročí Rumburské vzpoury. V bohatém programu vystoupí bubeníci, mažoretky, sourozenci Eliška a Petr Lüftnerovi, Marcel Zmožek a řada dalších. Všechno uzavře unikátní ohňová show.

Slavnosti stepí na Rané začínají 20. května v 10 hodin. Seznamují návštěvníky se zdejší světově unikátní přírodou, tradičním zemědělstvím a chovem domácích zvířat, lidovými řemesly a sportovními aktivitami v přírodě.

Neděle 21. května

Významnou nedělní akcí je tradiční Terezínská tryzna na Národním hřbitově v Terezíně. Začíná v 10 hodin nástupem Čestné stráže a hudby, hlavní projev přednese prezident České republiky Petr Pavel a po modlitbách ještě vystoupí dívčí pěvecký sbor Puellae Cantantes.

Památník v bývalém koncentračním táboře Terezín

V sobotu patřil Český rozhlas Sever posluchačům při Dnu otevřených dveří a na neděli jsme naši zahradu propůjčili tradičnímu Čajů festu. Budete moci ochutnat čaje z různých koutů světa od čajových mistrů našich i zahraničních. V ceně vstupenky je keramický šálek a 15 ochutnávek.

Opět je vyhlášena soutěž o ceny Mistr čaje Čajů festu, kterou můžete ovlivnit svým hlasem. Můžete se těšit na čajové obřady, orientální kuchyni, čajovou keramiku a jiné propriety, workshopy, originální šperky, bojová umění, masáže, malování henou a program pro děti i dospělé. Celý den bude rozhlasovou zahradou znít hudba.

Čajů fest 2022

Zoo Děčín společně s Přírodovědeckou fakultou a Fakultou životního prostředí UJEP Ústí nad Labem pořádá v neděli od 14 do 17 hodin odpoledne plné chemických a biologických pokusů a ukázek – uvidíte například bengálské ohně, butanovou pěnu a další. Při experimentální show si budete moci některé pokusy i sami vyzkoušet. Na programu je i pozorování tajuplných želvušek nebo masožravých rostlin.

Den otevřených dveří mají i v neděli v kočičím útulku Fousek v Krupce. Od 10 do 16 hodin si můžete prohlédnout celý útulek, kde je mazlení povoleno. Krom toho pořadatelé slibují něco dobrého na zub.

Písničkář Jaromír Nohavica

Krušnohorské divadlo v Teplicích zve na koncert písničkáře Jarka Nohavici – začátek je v 19 hodin. Recitál písničkáře doprovodí na akordeon a piano Robert Kusmierski, na perkuse a bicí Pavel Plánka.

Na děčínském zámku pokračuje výstava prací z letošního ročníku floristické soutěže Děčínská kotva. Tématem je Hvězdné nebe, která má připomínat hvězdné osobnosti – Madeleine Albrightovou, Emu Destinnovou, Medu Mládkovou a Bohunku Joštovou, významnou českou mecenášku floristiky.

A poslední pozvánka nás zavede do Kadaně na náměstí Míru na 5. ročník Foodfestivalu. Opět sem zavítají známí kuchaři s ukázkami světových kuchyní. V nabídce bude dobrá káva, francouzské speciality, křehké makronky, široká škála burgerů, latinsko-americké speciality, italské prosecco, sladké dezerty, rozmanité štrůdly i kvalitní pivo a víno. Každý si přijde na své a všechny chutě budou uspokojeny – v době od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.