O báječné izolaci aneb Státy nemají přátele, jenom své zájmy

19. únor 2022

Splendid isolation. Tak označovali Britové svou zahraniční politiku v 19. století. Dali ruce pryč od kontinentu a nechali ho několika velkým hráčům, aby se sami hlídali.

To označuje to slovo „izolace“. Proč ovšem adjektivum „báječná“? Z několika důvodů: především už Britové nemuseli krvácet v evropských konfliktech. Za druhé si na ministerstvu zahraničí nemuseli dělat starosti s dodržováním, vynucováním a porušováním spojenectví – prostě žádné neměli. A za třetí: měli tak čas a energii na udržování a rozšiřování své vpravdě světové říše, slavného Britského impéria. A to bylo všude možně, jen ne v Evropě.

Rozhovor přes vodu. John Bull, personifikace „typického Angličana“, případně Anglie jako takové, rozmlouvá s Napoleonem. Karikatura z počátku 19. století

Báječná izolace je hezký termín – a jako mnoho podobných i tenhle označuje něco, co možná bylo trochu jinak. Už samotný výraz nevymysleli Britové, nýbrž ho ve vztahu k nim použil Kanaďan, jakkoliv v obdivném, až závistivém kontextu. Ale i význam toho pojmu je dnes předmětem nejasností: v užším chápání se tou báječnou izolací myslí několik dekád před první světovou válkou, tedy přibližně mezi 1880 až 1914. V širším významu ta izolace trvala od pádu Napoleona, tedy skoro 100 let.

„Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu“

Otázkou taky je, nakolik se jednalo o promyšlenou doktrínu, či nakolik to byla spíš jen otázka náhod, a tak trochu neuvážené zahraniční politiky. Lze se přiklonit k tomu, že izolaci začala záměrně sama Británie, když odstoupila z ponapoleonské Svaté aliance. To znamená, že opustila tzv. koncert velmocí v Evropě – o ní pak rozhodovalo Rakousko, Prusko, Rusko a později zase i Francie.

Dilema Johna Bulla. Karikatura z období tzv. Hamídijských masakrů Arménů v Osmanské říši na konci 19. století. Británie se tehdy obávala zasahovat do tureckých záležitostí, aby neohrozila své finanční zájmy

Jenže ve druhé polovině století se situace dost změnila: najednou je tady Itálie, o trochu později Německo – a to bude teprve něco…; Rusko má problémy samo se sebou a Rakousko už taky není, co bývalo… A Velká Británie si toho pořád jakoby nevšímá a dívá se především do Afriky a do Asie. A tak najednou zjišťuje, že se sice nemusí míchat mezi spojence v Evropě, ale že pak sama nemá spojence, když je potřebuje jinde. Např. v boji proti Búrům. Spory o kolonie ji málem dohnaly do války s Francií.

„A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“

A hlavně, začátkem 20. století zase jednou vyvstalo nebezpečí jménem evropský hegemon. Británie nikdy nechtěla evropského hegemona. Británie bojuje a krvácí v Evropě právě tehdy, když se tam objeví hegemon. A kdo že je ten hegemon? Stát, který začíná být podezřele silný politicky, ekonomicky i vojensky. Stát, který je tak silný, že sjednotí evropské země pod svou nadvládu, a tak by do budoucna ohrozil Británii.

John Bull, personifikace Anglie, odvádí Marianne – Francii od německého císaře Viléma II. Britská karikatura z roku 1904 reaguje na tzv. Srdečnou dohodu mezi Francií a Velkou Británií, která měla odstranit vzájemné koloniální rozpory obou mocností

V roce 1800 tím hegemonem měla být Francie, v roce 1900 Německo. A tak Británie začne s koncem své báječné izolace a začne navazovat spojenectví s velmocemi, které mají z Německa taky strach. Jasně že je to právě ta Francie, která do té doby byla tradičním nepřítelem Londýna, a z druhé strany že je to Rusko. A přitom Británie pořád tak nějak doufala, že smlouvy nebude třeba aktivovat, že se nic nestane. Jenže pak začalo Německo budovat silné námořnictvo. A navíc: vždycky existují výjimky. I ve skvělé izolaci. Tou výjimkou byla Belgie. Malý, nový státeček, který Britové uznali hned v roce 1836 a garantovali mu bezpečnost. Kdo napadne Belgii, jako by napadl Británii. A Německo v roce 1914 Belgii napadlo. Udělalo to sice jen mimoděk, kvůli cestě do Francie, ale to nevadí. Britové skoro 100 let po Waterloo jdou zase bojovat přes kanál La Manche.

K báječné izolaci jako by se chtěla Británie ještě jednou vrátit. Nabízí se to jako interpretace počinu premiéra Chamberlaina v Mnichově. Tam nechtěl riskovat válku kvůli neznámé zemi kdesi ve středu Evropy. Chod dějin způsobil, že tenhle pokus o izolaci 2.0 nevyšel.

autoři: Adam Vidner , frv
Spustit audio

Související