Nové koření, objev Kryštofa Kolumba

2. květen 2014

Mezi druhy koření, které rozhodně doma nesmí chybět, patří tzv. nové koření. To už v českých kuchyních zdomácnělo. Jaký je jeho původ?

„Nové koření objevil Kryštof Kolumbus při jeho první výpravě do Ameriky – na souostroví Bahamy. Tyto kuličky, plody Pimentovníku pravého, byly napřed mylně považovány za příbuzné hřebíčku. Lidé v Evropě si s ním nejdřív nevěděli rady – nejdřív se používalo do sladkých jídel a likérů, teprve později ho začali používat při úpravě masa,“ vysvětluje Ilona Trefná z Podřipského muzea v Roudnici nad Labem.

Bez peprné až nasládlé chuti nového koření bychom se dnes v různých omáčkách, polévkách nebo při nakládání masa neobešli. A svatá trojice koření na divočinu obsahuje právě, vedle pepře a bobkového listu, i kuličky nového koření.

Jen na okraj - když nemáte zrovna po ruce bažanta nebo srnčí kýtu, upečte s touhle trojicí obyčejné kuře - nebudete zklamáni. Dnes je běžně dostupné, cenově nenáročné - ale pozor, ještě ve 20. letech minulého století bylo nové koření v tehdejším Československu zatíženo daní z přepychu.

Spustit audio