Nová nádražní čekárna v teplických Řetenicích by měla stát ještě letos

6. duben 2021 17:10

Stará nádražní budova v teplických Řetenicích už je srovnaná se zemí. Výpravní část se přestěhovala na hlavní nádraží v Teplicích, prostory pro cestující mají ještě letos nahradit speciální kontejnery. O jejich umístění a podobě se Správa železnic, která za celkovou přestavbu řetenické stanice zaplatí víc než miliardu korun, dohaduje se sousední sklárnou. Té totiž patří část pozemků.

„Aktuálně jsme zbourali bývalou výpravní budovu, která pozbyla svého významu, protože výpravčí se přesunul na pracoviště do Teplic a celá stanice je řízena dálkově,“ popisuje ředitel stavby Martin Počta.

Ukazuje přitom na prázdnou plochu mezi zdí sklárny a kolejemi. „Byla to poměrně velká budova, která se stala nepotřebnou – všechno už vyčištěné, teď jsou před námi terénní úpravy a dokončovací práce,“ dodává Počta.

V plánu je také oprava cesty, která se změní v pěší zónu – od nadchodu nad kolejemi až ke konečné trolejbusu.

Cestujícím má sloužit také nová čekárna, vytvořená z kontejnerů. Správa železnic podle Pavla Dolenského ze stavební správy její podobu a umístění domlouvá se sousední sklárnou.

„Pokud se podíváte, tak dráha je jak zleva, tak zprava kryta tím komplexem sklárny. Bez jejího konstruktivního přístupu a spolupráce bychom v podstatě velmi obtížně tuto stavbu realizovali. Předpoklad je, že bychom byli rádio, kdyby do konce letošního roku to nové zázemí pro cestující už fungovalo,“ vysvětluje Dolenský.

Lávka pro pěší, konkrétně část nad kolejištěm, která patří Správě železnic, už je opravená. S částí, která patří městu, ji propojuje schodiště.

„Ta lávka je v dezolátním stavu. Tím, že je nad provozem továrny AGC, tak je tam o to větší důraz na bezpečnost. Proto se momentálně zvažuje, jaká varianta bude pro tu lokalitu nejlepší. Jestli lávku opravit, postavit novou, nebo ji zrušit a vymyslet to jinak – to je zatím předmětem jednání,“ vysvětlil stanovisko města zastupitel za ODS Petr Šíla.

Spustit audio

Související