Teplické vlakové nádraží by se mělo letos po mnoha letech dočkat zahájení oprav

29. březen 2021 12:35

Ještě letos by měla začít oprava památkově chráněné budovy vlakového nádraží v Teplicích. Správa železnic původně mluvila o příštím roce, ale pak se s projektantem dohodla na rozčlenění prací do několika etap. Náklady půjdou do stovek milionů korun. Stavební firmu chce vybrat v létě.

„Ta budova je nádherná. A přitom zbytečně zaniká, protože se na ní už dlouho nic nedělá. Už je načase, aby se peníze dávaly také do takových věcí – ať se také Teplice tou budovou mohou chlubit, protože je historická a krásná,“ myslí si pan Honza, který v Teplicích žije.

Milan Kršňák, který se právě vlakem chystá dojet k lékaři, s ním souhlasí: „Opravu určitě ano. Jinak bych tu spoustu věcí nechal. Mně se tady vždycky líbilo.“

V nádražní hale čeká také Tepličanka Vlasta: „Vevnitř to ještě jde, ale zvenku je to hrůza. Opravu by to chtělo, co nejdřív.“

Vlakové nádraží v Teplicích rekonstrukci opravdu potřebuje

„Ono to nádraží mělo být už dávno opravené. Správa železnic tu rekonstrukci několikrát odkládala. Pevně věřím, že oprava fasády směrem do města, jejíž začátek je přislíbený na konec letošního roku, opravdu začne,“ komentuje zastupitel Teplic za ODS Petr Šíla.

Je členem pracovní skupiny, která sdružuje všechny vlastníky dotčených staveb a pozemků.

„Budovu nádraží vlastní Správa železnic, okolní pozemky směrem do Nákladní ulice vlastní soukromé osoby, prostor před nádražím je zčásti města a něco je BUSCOM, který vlastní autobusové nádraží,“ vypočítává Šíla.

Studie, která vzniká, má mimo jiné propojit území před a za nádražím s centrem města a k lázeňské zóně, vytvořit nový podchod z ulice do nádražní haly a třeba také parkoviště.

Důležitý je podle Petra Šíly plán na využití rozlehlé památkově chráněné budovy.

„Do budovy se přesune dislokované pracoviště Správy železnic. O dalším využití zbývajících neobsazených prostor se jedná s potenciálními nájemníky,“ říká mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Spustit audio

Související