V Teplicích a v Chomutově nevzniknou velkokapacitní očkovací centra s 12hodinovým provozem

22. březen 2021 13:35

Vedení Chomutova a Teplic si stěžují na postup Krajské zdravotní při plánování velkokapacitních očkovacích míst. Vedení obou měst chce, aby ve velkých okresních nemocnicích vznikla velkokapacitní očkovací centra prvního typu, s každodenním 12hodinovým provozem.

Krajská zdravotní ale připravuje své nemocnice, vyjma té ústecké, jako očkovací centra druhého typu – s provozem osm hodin denně jen 5 dní v týdnu.

„V naší sportovní hale jsme opravdu schopni udělat velkokapacitní očkovací centrum,“ říká Hynek Hanza z ODS.

Komunikaci s Krajskou zdravotní považuje za chaotickou. „Nejdřív nám bylo řečeno, že by mělo mít kapacitu 1 000 očkovaných denně, nakonec to vypadá, že budeme mít očkovací centrum s denní kapacitou pro 800 očkovaných, doteď ale nevím, jestli to bude očkovací centrum prvního typu, nebo ne,“ vysvětluje Hanza.

Podle něj by měla být ve všech městech s nemocnicemi Krajské zdravotní velkokapacitní očkovací centra prvního typu.

Nejméně očkovaných mají v Chomutově

Strategii Krajské zdravotní nerozumí ani náměstek primátora v Chomutově David Dinda z hnutí Nový Sever.

„To, čemu nerozumíme, je fakt, že v té páteřní síti Krajské zdravotní nejsou ve všech nemocnicích vystavěna velkokapacitní očkovací centra prvního typu. Po těch velkých peripetiích jsme se dostali do toho, že sice v chomutovské nemocnici vznikne velkokapacitní očkovací centrum, ale druhého typu,“ konstatuje Dinda.

V sousední menší Kadani přitom funguje velkokapacitní očkovací centrum prvního typu. Proč tomu tak je, vysvětluje starosta Kadaně a náměstek hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

„Krajská zdravotní nebyla tak dobře připravena včas, jako jsme byli my. Takže si myslím, že je to spíš otázka managementu Krajské zdravotní, aby si tam udělali rychle pořádek,“ shrnuje Kulhánek.

Hejtman Jan Schiller z hnutí ANO tvrdí, že větší očkovací místa zatím nemá cenu zřizovat, dokud není dostatečné množství vakcíny.

Krajská zdravotní zprovozní velkokapacitní očkovací centrum prvního typu v Ústí nad Labem. V Děčíně, Mostě, Chomutově a v Teplicích budou očkovací centra druhého typu.

Důvody vysvětluje mluvčí společnosti Jana Mrákotová: „Jde nám o to, aby byl zajištěn co nejsnazší přístup k očkování ve chvíli, kdy budeme mít dostatek vakcíny. Proto je to pokrytí těmi typy center tak, jak je.“

Podle krajské datové platformy Portabo zatím podala Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem – necelých 18 000. Další nemocnice Krajské zdravotní pak kolem 5 000. Výjimkou je nemocnice v Chomutově – tam vakcínu podali necelým 4 000 lidí. V sousední Kadani už ale v městské nemocnici naočkovali téměř 10 000 zájemců.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související