V Ústeckém kraji chybějí vakcíny. Hrozí, že některá očkovací centra budou muset očkování přerušit

19. březen 2021 16:09

Vedení Ústeckého kraje tento týden zaskočilo krácení slíbených dodávek vakcín proti covidu-19. Centrální sklad kraje nemá žádné rezervy – vakcíny už začínají chybět například v Očkovacím centru v Hornické nemocnici v Bílině na Teplicku.

„Je to strašně psychické vyčerpání, asi jsem netušila, že tohle můžu někdy zažít – že se tohle vůbec někdy může stát,“ shrnuje své pocity staniční sestra covidového oddělení bílinské nemocnice Lenka Brunzová s více než třicetiletou praxí ve zdravotnictví.

Na současné situaci ale vidí i plusy: „Vím, že jsme to zvládli, a že kdyby bylo cokoliv, tak to zvládneme zas.“

V Bílině řešili problém s rezervačním systémem

Hornická nemocnice s poliklinikou je také očkovacím místem. Očkování koordinuje jednatelka nemocnice Andrea Abigail Nováková, která musela řešit opakované problémy s rezervačním systémem Reservatic.

„Deset dnů nebyl nikdo schopný říct, proč se k nám ti lidé nemohou hlásit. Nakonec jsme se dostali až na tu nejvyšší úroveň pomoci – ID bylo znovu aktivované a do 5 minut to fungovalo,“ popisuje Nováková.

Teď ale začínají chybět vakcíny. „Máme připravený tým, jsme schopni očkovat do nekonečna, ale máme nedostatek vakcín,“ vysvětluje.

Některá očkovací místa budou zřejmě muset svou činnost přerušit

Vakcíny chybějí v celém Ústeckém kraji – krajské vedení tak prostřednictvím svého mluvčího Martina Volfa připouští, že některá očkovací místa budou muset přerušit očkování.

„V příštím týdnu už pravděpodobně nebudou mít čím očkovat, takže budou v některé dny zavřená - prostě nebude vakcína,“ potvrzuje Volf.

Konkrétní údaje k dodávkám má Krajský koordinátor očkování Aleš Chodacki: „Vakcína od firmy Moderna tento týden vůbec nepřijde. Už týden očekáváme AstraZenecu, která se ztratila, pro nás neznámo kam – informace nám nikdo nepodal.“

Očkovací látka od společnost Pfizer už přišla, 8 plat po 195 lahvičkách.

Chodacki také po jednání s národní koordinátorkou nevyloučil, že některá očkovací centra úplně skončí, například ta, která data o očkování zadávají do systému se zpožděním.

„Napříč Českou republikou je těch očkovacích míst spíše víc. Bylo by záhodno uvažovat o tom, zda to nechat, nebo nějaká redukovat,“ dodal Chodacki. Konkrétní místa, kterých by se to mohlo týkat, ale neuvedl.

Spustit audio

Související