V Ústeckém kraji už pomáhají v přetížených nemocnicích i lékaři z ambulancí

19. březen 2021 09:05

Ústecký kraj nařídil pracovní povinnost v přetížených nemocnicích třem lékařům a jedné zdravotní sestře z ambulancí. Kromě nich ještě na pomoc přivolal jedenáct studentů medicíny.

„Byla to moje osobní iniciativa – oslovila jsem pana ředitele Hanauera, který mou nabídku rád přijal. Chodím tam dvakrát týdně na covidovou jednotku. Vnímám to tak, že mohu pomoci svým kolegům a dát jim najevo, že máme zájem pomoci. Náročné to ale je – ti lidé v nemocnici jsou stejně vyčerpaní, navíc tam jsou v přímém kontaktu s těmi těžkými stavy, s tou smrtí,“ vysvětluje MUDr. Iva Beranová.

V děčínské nemocnici před lety pracovala na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, k intenzivní péči tak má blízko.

„My tady komunikujeme více s rodinou – v tom je zas tady ta psychická zátěž horší, protože je známe – známe ty rodiny, jejich příběhy, všechno. A najednou nám prostě umřou. Z čeho mám teď velký strach je to, že než začneme v Děčíne očkovat, tak virus zmutuje, spousta pacientů bude v inkubační době a už si moc nepomůžeme,“ dodává mladá lékařka.

Přiznává také, že nebýt podpory rodiny a skvělé zdravotní sestry u ní v ordinaci, tak by si takové nasazení dovolit nemohla. „V okamžiku, že bych se cítila vytížená a nezvládala bych to, tak si myslím, že by mě pochopili a ukončila bych tu aktivitu,“ dodává.

V Ústeckém kraji zatím pomáhají na covidových odděleních tři praktičtí lékaři a jedna zdravotní sestra.

„Máme seznamy ambulantních lékařů a nelékařských pracovníků i studentů zdravotnických škol. Máme také seznam požadavků těch nemocnic na ta jednotlivá pracovní místa,“ shrnuje mluvčí kraje Martin Volf.

Kromě toho vydal kraj příkaz k nástupu do nemocnic jedenácti studentům. Několik desítek zdravotníků pak pomáhá na covidových odděleních dobrovolně.

Spustit audio

Související