Podle hygieniků má až 70 procent nakažených v Ústeckém kraji britskou mutaci koronaviru

19. březen 2021 09:30

Hygienici nevědí, jaké mutace koronaviru a v jakém množství se v Ústeckém kraji vyskytují. Laboratoře dokáží odhalit pouze podezření na britskou mutaci. Tato podezření se dosud podle krajské hygieničky Lenky Šimůnkové následným rozborem později potvrdila.

Proto už jen k podezření hygienici přistupují jako k faktu. Aktuálně má podle Šimůnkové britskou mutaci koronaviru až 70 procent nemocných v Ústeckém kraji.

„Když dostaneme z laboratoře hlášení o podezření na britskou mutaci, bereme to jako, že to ta britská mutace je – to nyní máme v 70 procentech případů. Zatím testy neobsahují indikátory k tomu, aby uměly takto snadno odhalit jihoafrickou, případně brazilskou, nebo jinou mutaci,“ vysvětlila důvod, proč není možné zjistit konkrétní druh koronaviru, Lenka Šimůnková.

Na zjišťování mutací spolupracují severočeští hygienici s drážďanskou univerzitou – každý týden tam podle Lenky Šimůnkové posílají 55 vzorků.

„Byli jsme osloveni svobodnou republikou Sasko s žádostí o spolupráci s tím, že s obavami sledují, jak vysoký počet nemocných na počet obyvatel v České republice a v Polsku je. Požádali nás, zda by s námi mohli spolupracovat na analýze pozitivních vzorků koronavirem, aby zjistili, jaké mutace tu máme. Zhruba 55 vzorků z Ústeckého a Libereckého kraje bude vyšetřeno na Technické Univerzitě v DrážĎanech – za 14 dnů bychom mohli znát první výsledky,“ popsala spolupráci hlavní hygienička Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Spustit audio

Související