Nádraží v Moldavě na Teplicku opět svitla naděje na záchranu

22. prosinec 2020 17:27

  • Moldava na Teplicku má příslib padesátimilionové dotace na rekonstrukci zdevastovaného nádraží. Pokryla by 95 procent nákladů a spoluúčast obce by pak byla 2,5 milionu korun. Meziresortní hodnotitelská komise doporučila tento projekt ministerstvu průmyslu a obchodu.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL dotaci ke schválení ministerstvu průmyslu a obchodu doporučila meziresortní komise. Peníze jsou v příslušném dotačním programu „vyblokovány“, obec ale ještě musí udělat projekt, na základě kterého teprve může dotaci definitivně získat.

Tato zpráva je nicméně podle nezávislé starostky Lenky Novákové dobrým signálem, a nerada by o takto významnou částku přišla.

Devítičlenné zastupitelstvo ale v otázce budoucnosti nádraží není jednotné a vlivy se v něm různě přelévají. Proto by starostka v lednu ráda uspořádala setkání s občany, aby je seznámila s aktuální situací a vyslechla si jejich názory.

Vzhledem k protiepidemickým opatřením, které budou zřejmě i v lednu, bude hledat cestu, jak takovou diskuzi uspořádat.

Zastupitelé Moldavy 21. prosince odvolali nezávislou místostarostku

Nadační fond „Moldavská dráha/Teplický Semmering“ pro obec zdarma připravil dokumenty pro podání žádosti o dotaci a vypsal sbírku, která by mohla posloužit k zaplacení prací na projektu, nebo i obci na spoluúčast ve výši 2,5 milionu korun.

Fond také obci nabídl, že by pak nádraží spravoval – mohla by tam být restaurace, půjčovna kol i lyží, obec by tam mohla mít infocentrum, knihovnu a podobně. Ani v této nabízené spolupráci ale nemají zastupitelé jednotný, nebo většinový názor.

To je také možná i příčina toho, proč zastupitelé 21. prosince odvolali z funkce nezávislou místostarostku Evu Kardovou, která se roky angažuje ve snahách o obnovu moldavsko-freibergské dráhy i místního nádraží.

Starostka Nováková jako důvod odvolání své kolegyně uvedla to, že nadační fond na Facebooku nepravdivě informoval o příslibu dotace právě jemu, když přitom žádost dala obec.

Eva Kardová považuje tento argument vnímá spíše jako vyvrcholení názorových neshod v zastupitelstvu. Tomu přičítá i návrh finančního výboru, v jehož čele stojí Jakub Pěkný z opozičního uskupení, na úspory v provozu informačního centra, kde Kardová pracuje – o tom ale ještě zastupitelstvo nerozhodlo.

Spustit audio

Související