Moldava opět usiluje o dotaci na rekonstrukci železničního nádraží. Nepovedlo se jí ho prodat

18. listopad 2020 09:28

Historické nádraží v Moldavě na Teplicku zůstává obci. Ta ho chtěla prodat, ale žádný kupec se nenašel. Moldava tak ve spolupráci s nadačním fondem „Moldavská dráha/Teplický Semmering“ znovu požádala o dotaci na jeho opravu. Nadační fond zároveň vypsal sbírku.

Nezávislá starostka Lenka Nováková pouze potvrdila, že podepsala a odeslala žádost o dotaci na ministerstvo průmyslu a obchodu. Jinak ale nechtěla celou záležitost komentovat. V devítičlenném zastupitelstvu je totiž nádraží poměrně výbušné téma.

Aby obec mohla v krocích k záchraně nádraží pokračovat, měli by zastupitelé na nejbližším jednání zrušit usnesení o prodeji a zpětně schválit podání žádosti o dotaci – není ale jisté, že to opravdu udělají.

Moldava chce v budoucnu nádraží ze sbírky také zrekonstruovat

Nadační fond připravil zdarma pro obec dokumenty pro podání žádosti o dotaci a vypsal sbírku.

Podrobněji to vysvětlila Eva Kardová, místostarostka Moldavy. Tentokrát se ale k věci vyjádřila jako členka správní rady nadačního fondu.

„Obec nechtěla v současné době nést náklady na různé projekty či posouzení, takže chtěla, abychom se na základě nějaké smlouvy o smlouvě budoucí dohodli, že veškeré náklady na podání této žádosti bude hradit eventuálně nadační fond. Bylo proto potřeba na tuto aktivitu vyhlásit sbírku. Nejen ale na ni, protože si myslíme, že zhruba do 100 tisíc korun se to z té sbírky dá uhradit, a pokud se to povede a peníze budou přibývat, tak hlavním účelem té sbírky bude rekonstrukce moldavského nádraží," vysvětlila Kardová.

Fond by chtěl nashromáždit prostředky i na případnou spoluúčast obce – pokud by dostala 50milionovou dotaci, pak by spoluúčast byla zhruba 2,5 milionu.

Moldava má rozpočet zhruba 9,5 milionu korun. Už dříve přitom dala obec přednost výdajům na stavbu čistírny odpadních vod. Neuspěla totiž se žádostí o podporu Ústeckého kraje ve výši 5 milionů korun, proto bude muset tyto peníze dát ze svého.

Případné další výdaje ohledně nádraží už by pravděpodobně rozpočet obce nezvládl.

Spustit audio

Související