Kedlubnové zelí
Využijete všude, kde jste zvyklí na hlávkové zelí.
- 1 větší kedluben
- sůl, kmín
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce másla
- cukr, ocet
Postup:
- Kedluben oloupeme a nahrubo nastrouháme.
- V kastrolu ho mírně podlijeme, osolíme, okmínujeme a do lehce křupava udusíme.
- Na rozehřátém másle osmažíme do zlatova půl nakrájené cibule.
- Nakonec do kedlubnového zelí vmícháme osmaženou cibuli a druhou půlku nakrájené syrové cibule, chuť vyladíme špetkou cukru troškou octa.
- Podáváme třeba s bramborovou kaší a opečenou uzeninou, ale kedlubnové zelí chutná výtečně k jakémukoli pečenému masu – vepřovému, uzenému i ke králíkovi.
Související
-
Cuketové zelí s plněnými bramborovými knedlíky
Anebo s čímkoli jiným, můžete využít i mražený polotovar a cuketové zelí tomu dodá domácí „šmrnc“.
-
Salát z červené řepy a kysaného zelí
I v zimě se hodí podávat salát plný vitamínů a kysané zelí si jde pěkně naproti s nasládlou řepou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.