Kančí guláš
Ani se šípkovou, ani se zelím – vaříme guláš!
Ingredience
- 600-700 g kančího masa
- 4-5 cibulí
- tzv. divoké koření: 1 bobkový list, 5 celých pepřů, 3 nová koření a 3 kuličky jalovce
- 1 lžička mleté sladké papriky, špetka pálivé
- 3-4 stroužky česneku
- sůl
- 2-3 lžíce sádla
- 1 lžíce brusinkové marmelády nebo sklenka červeného vína
- malý kousek tvrdého chleba na zahuštění, případně vývar
Postup:
- Nakrájíme cibuli a na sádle ji orestujeme do hněda.
- Maso nakrájené na kostky dáme na orestovanou cibuli a prosmahneme, až pustí šťávu, pak poprášíme mletou paprikou a velmi krátce opečeme. Podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, drobně nakrájený nebo utřený česnek, osolíme, přilijeme víno nebo přidáme brusinky a dusíme do měkka.
- Hlídáme množství tekutiny, aby se maso nepřipálilo, v případě potřeby dolijeme trochu horké vody. Když je maso měkké a šťáva se nám zdá řídká, můžeme ji zahustit strouhaným tvrdým chlebem a necháme provařit.
- Podáváme třeba s tyrolským knedlíkem – což je obdoba knedlíku karlovarského.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.