Závin tvarohovo-povidlový

Zbylo vám trochu povidel a nevíte kam s nimi? Do tvarohové náplně!

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 3-4 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • půl kostky droždí
  • špetka soli
  • náplň: 2 měkké tvarohy, 6 lžic povidel, 2 malá vejce, cukru podle chuti, citronová kůra, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku

Postup:

  1. Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy dáme obě mouky, promícháme, přidáme kvásek, zbylý cukr, špetku soli, tuk a vejce. Zděláme hladké těsto a necháme v teple pod utěrkou kynout.
  3. Na náplň smícháme všechny suroviny.
  4. Vykynuté těsto rozválíme do tenka na pomoučeném válu, potřeme náplní a stočíme. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propíchneme špejlí, aby mohla odcházet pára a ve středně předehřáté troubě upečeme. Chceme-li mít závin pěkně hladký a lesklý, odebereme trochu z vajec připravených do náplně a před pečením závin rozkvedlaným vajíčkem potřeme. Ale také ho můžeme nechat bez potření a po upečení a vychladnutí poprášit cukrem moučku.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.