Bezlepkový chléb
Můžete použít jakoukoli bezlepkovou mouku nebo směs.
Ingredience
- 400 ml vody
- 400 g bezlepkové mouky (např. půl rýžová a půl celozrnná pohanková) a trochu navíc na podsypání
- 3 lžíce dobrého oleje
- 2 lžíce psyllia (vláknina ze semen jitrocele indického)(prodejny zdravé výživy)
- půl kostky droždí
- 2 lžíce kysané smetany
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička cukru
Postup:
- Do dvou mís rozdělíme vodu. Do jedné zamícháme cukr, rozdrobíme droždí a přidáme lžičku mouky – máme založený kvásek. Zakryjeme a necháme vzejít.
- Do druhé mísy s vodou zamícháme psyllium a necháme nabobtnat asi čtvrthodinky
- Pak k psylliu přidáme olej, rozmícháme, přidáme sůl, smetanu a vzešlý kvásek a rozmícháme do hladka.
- Postupně přimícháváme mouku a vypracujeme hladké těsto. Pod utěrkou necháme vykynout.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vytvarujeme a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem nebo do formy a ještě necháme půl hodiny kynout.
- Před pečením potřeme slanou vodou a v troubě předehřáté na 230 stupňů asi 10 minut zapečeme, pak teplotu snížíme na 200 stupňů a asi 45 až 50 minut dopékáme. Dobu pečení nezkracujte a krájejte až po vychladnutí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka