Laskavec můžete pěstovat jednoduše doma. Je plný vitamínů a dá se z něj udělat i bezlepková mouka

21. říjen 2021

Laskavec je doma v Jižní Americe, ale pěstovat ho můžete i u nás. Vyplatí se to – je totiž nejen krásný, ale i léčivý.

Květy laskavce jsou převislé hrozny – červené, červenofialové, ale i zelenočervené.

Ze zrníček z laskavcových květů se dá umlít mouka, která neobsahuje lepek a je ideální k přípravě sušenek nebo palačinek.

Laskavcová zrnka se také dají uvařit – mají jemnou chuť a dochutit je můžete jak solí, tak cukrem.

Listy laskavce jsou jedlé, plné minerálů, i vitaminů. Lidoví léčitelé doporučují laskavec v boji proti ekzému, svědění, při hemoroidech. Laskavec využívá i kosmetický průmysl – do přípravků pro péči o kůži a pleť.

Listy užijete i v kuchyni, místo špenátu nebo do polévek. Dají se i osmažit jako jakákoli jiná zelenina.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz , www.pestik.cz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.