Vývar s drožďovými knedlíčky

Když nemáte po ruce kuřecí vývar, použijte bujónovou kostku.

Ingredience
  • 1 mrkev
  • kousek batátu
  • kousek kedlubny
  • půl l kuřecího vývaru nebo půl litru vody a 1 bujónová kostka
  • na knedlíčky: půl cibule, 1 lžíce másla, 1 kostička droždí, 1 vejce, 4-5 lžic strouhanky, sůl, petrželka, muškátový oříšek

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli a zpěníme ji na másle, na to rozdrobíme droždí a za stálého míchání osmahneme.
  2. Necháme trochu zchladnout, zamícháme vejce, sůl a nasekanou petrželku, párkrát strouhneme muškátového oříšku a vmícháme strouhanku. Necháme chvíli odstát.
  3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, dáme vařit do vývaru nebo do vody s bujónovou kostkou.
  4. Zvlášť ve vroucí vodě uvaříme malé kuličky z drožďové hmoty, vaří se tak 4-5 minut, zkusíme jednu kuličku rozkrojit, je-li už provařená.
  5. Knedlíčky rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou. Doplníme sekanou zelenou petrželkou.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.