Linecké hvězdičky

Pracny, vanilkové rohlíčky a linecké – svatá to trojice vánočního cukroví.

Ingredience
  • 310 g hladké mouky – odebrat 1 lžíci a nahradit 1 lžicí maizeny (kukuřičný škrob)
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučky ovoněného vanilkovým luskem
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • červená marmeláda

Postup:

  1. Smícháme mouku se škrobem a cukrem, přidáme špetku soli a nakrájené, dobře vychlazené máslo.
  2. Rukama rychle zpracujeme na drobenku, aby se máslo příliš nezahřálo, přidáme žloutek a krátce dohněteme.
  3. Těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladu.
  4. Na hladké ploše ho pak rozválíme, dlouhým nožem podřízneme, aby se vykrajované tvary lépe odlepovaly.
  5. Vykrájené hvězdičky (nebo jiné tvary) přeneseme nožem na pečicí papír na plechu a u poloviny z nich ještě malým vykrajovátkem vykrojíme střed.
  6. Dáme do předehřáté trouby – při použití horkovzduchu stačí 160 stupňů Celsia asi 10 minut.
  7. Plné tvary pomažeme červenou marmeládou, přiklopíme tvarem s otvorem a je hotovo. Chceme-li mít linecké ještě pocukrované, ale přitom hezky kontrastní barvu marmelády, vezmeme ještě za tepla tvary s otvorem a naskládáme je lícem do vrstvy moučkového cukru a teprve pak lepíme na namazané tvary.

Související

  • Ořechové hvězdičky

    Tady se vyplatí silikonový plát s tvarem hvězdiček – není problém s vyklepnutím a hvězdičky – nebo jiné tvary jsou až strojově přesné a úhledné.

  • Datlový salámek

    Nepečené cukroví – nepotřebuje dlouhé rozležení.      

  • Perníčky

    Stálice na podnosu s vánočním cukrovím.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.