Mrkvová žemlovka
Když vám dojdou jablka i tvaroh...
Ingredience
- půl balíčku velkého bílého toastového chleba
- 6 mrkví
- 1 kyselejší jablko
- rozinky
- citronový cukr nebo 2 lžíce cukru a citronová kůra
- skořice
- máslo, mléko, jahodová marmeláda
Postup:
- Štědře máslem vymažeme pekáč.
- Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno, oloupané jablko nastrouháme nahrubo a smícháme s mrkví.
- Plátky toastů naklademe na dno pekáče, bohatě pokapeme - spíš polijeme mlékem, potřeme marmeládou, navrstvíme připravenou mrkev – stačí 1-1,5 cm výšky.
- lehce pocukrujeme citronovým cukrem, poprášíme skořicí, posypeme rozinkami a zakryjeme dalšími toasty.
- Vrchní toasty znovu přelijeme mlékem, poklademe vločkami másla a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péci.
- Podáváme se šlehačkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.