Mrkvová žemlovka

Když vám dojdou jablka i tvaroh...

Ingredience
  • půl balíčku velkého bílého toastového chleba
  • 6 mrkví
  • 1 kyselejší jablko
  • rozinky
  • citronový cukr nebo 2 lžíce cukru a citronová kůra
  • skořice
  • máslo, mléko, jahodová marmeláda

Postup:

  1. Štědře máslem vymažeme pekáč.
  2. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno, oloupané jablko nastrouháme nahrubo a smícháme s mrkví.
  3. Plátky toastů naklademe na dno pekáče, bohatě pokapeme - spíš polijeme mlékem, potřeme marmeládou, navrstvíme připravenou mrkev – stačí 1-1,5 cm výšky.
  4. lehce pocukrujeme citronovým cukrem, poprášíme skořicí, posypeme rozinkami a zakryjeme dalšími toasty.
  5. Vrchní toasty znovu přelijeme mlékem, poklademe vločkami másla a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péci.
  6. Podáváme se šlehačkou.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.