Žemlovka s jablky
Klasika, která umožní využít i starší pečivo a ne úplně krásná jablka.
Ingredience
- půl chlebíčkové veky
- půl l mléka
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- jablka
- rozinky
- mletá skořice
- máslo do formy
Postup:
- Formu poctivě vymažeme máslem.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Plátky veky smáčíme v mléce, vyložíme jimi dno formy, navrstvíme jablka, lehce pocukrujeme, rovnoměrně posypeme rozinkami a poprášíme skořicí, znovu dáme plátky veky smočené v mléce a opakujeme do vypotřebování surovin. Končíme vrstvou veky.
- Na povrch ještě přidáme kousky másla a dáme do předehřáté trouby zapéci. Chutná za studena, ale obvykle nestačí vystydnout.
Související
-
Tvarohová žemlovka
Krásně se tak zpracuje zbylé sladké pečivo – loupáky, mléčné houstičky nebo třeba vánočka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.