Žemlovka z vánočky
Nikdo nemá chuť na lehce okoralou vánočku? Převlečte ji za žemlovku!
- 1 vánočka
- skoro litr mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- cukr podle chuti – ne moc, případně rozinky
- máslo
Postup:
- Máslem dobře vymažeme pekáč nebo zapékací mísu.
- Tvaroh rozmícháme s vejcem a cukrem do hladka. Můžeme i přidat rozinky.
- Vánočku nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a poklademe na dno pekáče.
- Na to naneseme rovnoměrně půl tvarohové náplně, zakryjeme dalšími zvlhčenými plátky vánočky, rozetřeme druhou část tvarohové náplně, zakryjeme zbytkem vánočky, skropíme mlékem, poklademe plátky másla a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
Související
-
Poctivě pletená vánočka
Tahle vánočka je pletená z 9 pramenů. Když vám neporadí zkušená kuchařka, určitě najdete návod na pletení vánočky na internetu.
-
Vánočka - pokrm i symbol
Vánočka patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu pečivu. Většinou je plná rozinek a má symbolizovat Ježíška zabaleného do plenek. Jak připravit vánočku zdravě, proč se do...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.