Poctivě pletená vánočka
Tahle vánočka je pletená z 9 pramenů. Když vám neporadí zkušená kuchařka, určitě najdete návod na pletení vánočky na internetu.
Suroviny:
600 g hladké pšeničné mouky
250 ml mléka
130 g cukru
1-2 žloutky
110 g másla
šálek rozinek (předem namočit do rumu)
šálek mandlí a mandlové lupínky na posypání
na špičku nože muškátového květu
lžička strouhané citronové kůry nebo lžička citrónového aroma
35 g droždí
špetka soli
1 vejce na pomazání
Postup:
- Připravíme kvásek z trochu vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
- Smícháme mouku, cukr, špetku soli. Vlijeme vzešlý kvásek, přidáme zbytek mléka, rozpuštěné (ale ne horké) máslo, žloutek, citronovou kůru, muškátový květ, lžíci rumu (z rozinek) a vypracujeme hladké těsto. Nemělo by se chytat stěn mísy. Nakonec zapracujeme rozinky v rumu namočené a celé nebo sekané mandle.
- Necháme pod utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu, pak rozdělíme na devět částí.
- Čtyři části vyválíme na stejně dlouhé válečky a spleteme cop ze čtyř pramenů.
- Další patro připravíme stejně – ale už jen ze tří pramenů.
- Navrch jen smotáme váleček ze dvou zbylých pramenů.
- Vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mandlovými plátky a ještě můžeme tvar zabezpečit zapíchnutými špejlemi, aby se vánočka při pečení nerozlezla.
- Pečeme při 165 stupních asi 45 minut, po zchladnutí vánočku můžeme ještě pocukrovat cukrem moučkou s vanilkovým cukrem.
Související
-
Vánočka - pokrm i symbol
Vánočka patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu pečivu. Většinou je plná rozinek a má symbolizovat Ježíška zabaleného do plenek. Jak připravit vánočku zdravě, proč se do...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.