Špaldový chleba se švestkami

Rozhodli jste se pro zdravější stravu? Pšenice špalda je dobrá volba.

Ingredience
  • 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • půl hrnku celozrnné žitné mouky
  • půl sáčku sušeného droždí
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1 hrnek a 3 lžíce vlažné vody (celozrnná mouka si vezme víc tekutiny)
  • hrst sušených švestek

Postup:

  1. Smícháme obě mouky s droždím a solí, přilejeme vodu a zaděláme hladké těsto. Dobře propracujeme.
  2. Sušené švestky opláchneme, osušíme, nakrájíme na kousky a zapracujeme do těsta. Těsto přemístíme do formy a necháme kynout 50 minut až hodinu.
  3. Dáme do předem vyhřáté trouby a volíme vyšší teplotu 190-200 stupňů. Pečeme asi 50 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.