Špaldový chleba se švestkami
Rozhodli jste se pro zdravější stravu? Pšenice špalda je dobrá volba.
Ingredience
- 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
- půl hrnku celozrnné žitné mouky
- půl sáčku sušeného droždí
- 2 kávové lžičky soli
- 1 hrnek a 3 lžíce vlažné vody (celozrnná mouka si vezme víc tekutiny)
- hrst sušených švestek
Postup:
- Smícháme obě mouky s droždím a solí, přilejeme vodu a zaděláme hladké těsto. Dobře propracujeme.
- Sušené švestky opláchneme, osušíme, nakrájíme na kousky a zapracujeme do těsta. Těsto přemístíme do formy a necháme kynout 50 minut až hodinu.
- Dáme do předem vyhřáté trouby a volíme vyšší teplotu 190-200 stupňů. Pečeme asi 50 minut.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.