Chleba se slunečnicí

Přivítejme prázdniny chlebem a solí...

Ingredience
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky cukru
  • 1 sušené droždí
  • 1 sáček sušeného kvásku
  • hrst slunečnicových semínek
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 400 ml odražené vody

Postup:

  1. Promícháme suché ingredience, postupně přeléváme vodu a vypracujeme hladké těsto.
  2. Hodinu ho necháme kynout, pak vložíme do pekáčku nebo formy na biskupský chlebíček na pečicí papír a v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 45 minut pečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.