Špaldový chleba
Rozhodli jste se jíst zdravěji? Zkuste si upéct domácí špaldový chleba.
Ingredience
- 2 hrnky (o obsahu čtvrt litru) celozrnné špaldové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 kávové lžičky soli
- 3 vrchovaté lžíce sezamu
- 350 ml vlažné vody (celozrnná mouka potřebuje trochu víc tekutiny)
Postup:
- Smícháme mouku se solí, droždím a sezamem.
- Přilijeme vlažnou vodu a zaděláme hladké těsto, dobře promícháme nebo použijeme robota.
- Necháme 10 minut ležet, pak dáme do silikonové formy a necháme asi 50 minut kynout ve formě.
- Vložíme do rozpálené trouby (200 stupňů), přidáme hrnek nebo kastrůlek s vodou. Pára by měla zlepšit konzistenci chleba. Pečeme asi 50 minut. Krájíme až po vychladnutí.
Související
-
Manioku se říká chléb tropů. Je bezlepkový, plný omega mastných kyselin
Jihoamerický maniok můžeme přirovnat k naší bramboře. Je v něm ale více škrobu. Můžete ho vyzkoušet za brambory pro zpestření jídelníčku vyměnit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.