Špaldový chleba
Rozhodli jste se jíst zdravěji? Zkuste si upéct domácí špaldový chleba.
Ingredience
- 2 hrnky (o obsahu čtvrt litru) celozrnné špaldové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 kávové lžičky soli
- 3 vrchovaté lžíce sezamu
- 350 ml vlažné vody (celozrnná mouka potřebuje trochu víc tekutiny)
Postup:
- Smícháme mouku se solí, droždím a sezamem.
- Přilijeme vlažnou vodu a zaděláme hladké těsto, dobře promícháme nebo použijeme robota.
- Necháme 10 minut ležet, pak dáme do silikonové formy a necháme asi 50 minut kynout ve formě.
- Vložíme do rozpálené trouby (200 stupňů), přidáme hrnek nebo kastrůlek s vodou. Pára by měla zlepšit konzistenci chleba. Pečeme asi 50 minut. Krájíme až po vychladnutí.
Související
-
Manioku se říká chléb tropů. Je bezlepkový, plný omega mastných kyselin
Jihoamerický maniok můžeme přirovnat k naší bramboře. Je v něm ale více škrobu. Můžete ho vyzkoušet za brambory pro zpestření jídelníčku vyměnit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.